Zdroj: Jan Šibík

ANDREA HOLOPOVÁ: Tažení proti hernám pokračuje. Buďme důslední - zakažme i hospody a fotbal…

Politici se před volbami do obecních zastupitelstev předháněli ve slibech, kdo vykáže herny a automaty z měst a obcí. Ministerstvo chystá zákon, který by zcela zakázal hrací automaty v hospodách a na benzínových pumpách. Prý je s hraním spojeno spousta negativních jevů – od rozvratu rodin až po neplacení alimentů. Jestli je to tak, pak zakažme i všechny další škodlivé aktivity, které ničí lidi - například vinárny, hospody, ale i fotbalové zápasy.

Lidé, kteří by zakazovali všechny neřesti, by měli být důslední. Nejen automaty ničí vztahy. Lidé chodí do hospod a vináren, někdy se tam opíjí a někdy dokonce podvádějí své partnery. Další navštěvují fotbalové zápasy, kde mnozí z nich v euforii či z frustrace ničí majetek, perou se a vykřikují nenávistné věty. To všechno ničí rodiny stejně jako automaty.

A že si většina lidí ve vinárnách jen příjemně posedí a pobaví se s přáteli? Že mnozí jdou na fotbalový zápas a ani je nenapadne se chovat jako hulvát? Jasně, to víme každý. Ale mnoho lidí také hraje na automatech, aniž by sklouzli na dráhu zločinu.

Zakazování automatů je dnes líbivé téma a skoro nikdo se proti němu neodvažuje vystoupit, protože nám jsou představovány jen ty nejhorší případy. Myslíte si ale, že když znemožníte lidem hrát, že skutečně přestanou? Ani náhodou. Příkazy nefungují. Vzniknou ilegální herny, stejně jako se prodávají drogy, které jsou zakázané a stejně jako se prodával alkohol, když byl v době americké prohibice zakázaný. Jediným důsledkem tam byl černý trh, nárůst kriminality, vraždy a vzestup Al Caponeho. Zákazy dávají vždy jen prostor pro vznik černého trhu a nových mafií.

Další věcí je, že automaty jsou stejně jako vinárny či restaurace soukromým majetkem, do kterého někdo investoval své úspory a snaží se zajistit jejich návratnost. Zákaz automatů je tak zásahem do soukromého vlastnictví. A jestli hodláme zakazovat toto vlastnictví, stávají se z nás totalitáři.

 Nemusí se nám líbit mnoho věcí, které dělají jiní lidé. Kouří, mluví sprostě, hrají na automatech. Jsou tlustí a jedí hamburgery. Jsou nevzdělaní. Opíjejí se. Mnoho žen utrácí za oblečení zcela nesmyslné částky, které by mohly raději investovat do vlastních dětí. To, že se nám to nelíbí, je ale to jediné, co k tomu můžeme říct a napsat.

Každý z nás má mnoho zlozvyků, ale nikdo nemá právo nám je zakazovat. Proto ani nemáme zakazovat druhým skrze stát, co se nám zrovna nelíbí.