Jules Bianchi

Jules Bianchi Zdroj: EPA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Automobilové závody v TV až po desáté

Sportování přináší těm, kdo se mu věnují, rizika úrazu téměř vždy. Existují však sporty, kde jsou tragédie na denním pořádku. Třeba závody automobilů - od okresních rallye až po Formuli 1. Kdyby tak jako tento sport zabíjela nějaká droga, byla by dávno zakázaná.

Pilot Formule 1 Jules Bianchi narazil při závodu do vyprošťovacího jeřábu a vážně se zranil. Havárie se stala v průběhu Velké ceny Japonska Formule 1. Pilota v bezvědomí a kritickém stavu převezli do nemocnice. S vážným poraněním hlavy, s velmi otaznou prognózou jak přežití, tak případných celoživotních následků. To se stalo tento weekend.

V uplynulých letech i u nás došlo - téměř každoročně - k úmrtím diváků i závodníků při automobilových závodech nižších levelů, v podstatě v rámci nejrůznějších okresních rallye (byť zcela nesporně celorepublikového významu, dodávám pro jejich pořadatele).

Prostě - bolest, neštěstí, krev, zranění, utrpení a smrt k automobilovému sportu (ze samé jeho podstaty závodění velmi rychle se pohybujících těžkých objektů) neodmyslitelně patří. Kdyby takových mrtvých, jako při automobilových závodech, bylo při koncertech nějaké kapely, tak by nesměla nikde vystupovat, nikde by jí nepronajali sál, a kdyby udělala koncert na louce, tak z toho jsou policejní manévry. Tragedie v průběhu automobilových závodů ale zřejmě nikomu nevadí.

Nejsem příznivcem zákazů a nevolám po tom, aby úřady automobilové závody zatrhly. Měly by je však umístit tam, kam zjevně patří: Mezi události a představení, která nejsou přístupná mládeži. Stejně jako je nevhodné, aby mládež sledovala kašírovaná úmrtí v amerických filmových thrillerech, je nevhodné, aby mládež pravidelně a bez problémů vídala opravdová úmrtí při závodech automobilů. Takže: Závodění v místech k tomu zbudovaných či na k závodu jednorázově vyhrazených komunikacích je třeba tolerovat.

Takže jak okresní rallye, tak F1 by mohly klidně jezdit dál. Jedinou změnou by bylo, že vstup by měly výhradně osoby plnoleté, a v televizi by se směly automobilové závody vysílat až po dvaadvacáté hodině podobně jako například film plný násilí a umírání.