Zdroj: Svaz provozovatelů venkovní reklamy

V Praze se chystá bitva TOP 09 a ANO. Ale vládnout spolu podle všeho nebudou

Podle všech průzkumů si to v hlavním městě příští týden „rozdají“ ve volbách o vítězství TOP 09 (ta vyhrála v roce 2010 s 30 procenty) a hnutí ANO Andreje Babiše. Pak se dá ale očekávat, že blíže k vytvoření vlády nad Prahou bude mít seskupení složené z ANO, ČSSD a takzvané Trojkoalice (lidovci, Zelení a Starostové). Mohlo by to mít pak důsledky i pro budoucí celostátní volby.

Například u Starostů již delší dobu panuje určité pnutí plynoucí z jejich spojenectví s TOP 09. Pokud by se v hlavním městě dostali k moci, mohli by „topku“ postupně zcela opustit a ohlídnout se po jiných partnerech. Ideově jsou jim totiž bližší spíše Zelení či KDU-ČSL.

S kartami ale nejvíce zamíchá ministr Babiš a to podle toho, jak uspěje ANO v některých městech. Nebude pro něj problémem vytvářet koalice podle lokálních potřeb s nejrůznějšími stranami. Je v tom ale schované i určité nebezpečí. Přestože je Babiš bývalý komunista a je zapsaný v seznamech StB, tak jeho voliči nebudou podporovat koalice hnutí s KSČM, pokud by vznikly. Šéf ANO bude také těžko vysvětlovat hypotetické místní koalice s ODS či s TOP 09 (a platí to i opačně pro dvě pravicové strany).

V komunálních a senátních volbách se s největší pravděpodobností také ukáže, že podstata Okamurova Úsvitu je nicotná a že Piráti jsou bez Ivana Bartoše. Zklamáním mohou být pražské volby i pro hnutí Pro Prahu Zbyňka Passera a naprostým fiaskem pro exprimátora Jana Kasla.

Z průzkumu agentury Median pro Českou televizi, který zjišťoval volební potenciál jednotlivých kandidujících subjektů, má zatím největší šanci vyhrát komunální volby v Praze TOP 09, která může získat až 29,5 procenta. Zvítězit ale může údajně také hnutí ANO, jehož volební potenciál je 29 procent.

Na třetím místě následuje s desetiprocentním odstupem ČSSD, která by prý v hlavním městě mohla dostat až 19 procent hlasů.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují - a zároveň nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je tedy vyšší než 100 procent.

Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů by mohla podle průzkumu dostat 18,5 procenta a občanští demokraté až 17 procent hlasů. Obojí se jeví jako zcela nereálné. Komunisté mají volební potenciál devět procent hlasů, Piráti osm procent a Svobodní šest procent. Desítku nejúspěšnějších stran pak uzavírá hnutí Pro Prahu s potenciálem 4,5 procenta a Úsvit přímé demokracie s 3,5 procenta, uvedla v sobotu Česká televize.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v komunálních volbách utká rekordních 31 uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety. Lidé budou volit 10. a 11. října.