Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Vědí čeští politici, že když je ve světě problém, nikdo nevolá na pomoc Rusko a Čínu, ale USA?

Výsledky bývají různé, ale když se svět ocitne ve velkých nesnázích, tak bývají na pomoc volány Spojené státy. Nikdo nežhaví linky do Pekingu či Moskvy, ale většinou do Washingtonu. Vidíme to i při současném bombardování pozic Islámského státu v Sýrii a Iráku. Přesto je svět postižen čím dál větším antiamerikanismem, což je zásadní chyba.

Také čeští politici, zejména prezident Zeman, premiér Sobotka či ministr Zaorálek, stále více otáčejí hlavy na Východ, především do Ruska a Číny. Jenže tyto země nemají schopnosti a snahu pomáhat kdekoli na planetě (o skutečné akci proti smrtící ebole v Africe hovoří především Západ). Navíc nenabízejí nic ani v oblasti ideologické, protože „vyvážet“ jejich totalitní myšlenky nelze.

Americký prezident Barack Obama to vše několikrát připomenul minulou neděli v hodinovém rozhovoru pro televizní stanici CBS. Hlavním tématem interview byla právě role Spojených států v mezinárodní politice a jejich stávající konfrontace s islamisty.

“Když jsou ve světě problémy, nikdo nevolá Peking. Nikdo nevolá Moskvu. Volají USA.” prohlásil Obama. Moderátor k tomu navíc dodal, že například spojenci (arabští či evropští) poskytují málo bojových letadel na akce proti muslimským radikálům. Obama k tomu řekl: “Tak to je vždy. USA vždy vedou. Máme armádu jako nikdo jiný. Naše armáda je nejlepší armádou v historii lidstva.”

Přestože Barack Obama je obecně považovaný za spíše slabého amerického prezidenta, jeho země hraje pořád rozhodující roli ve světě. Nepřiznat to a dívat se na Američany s despektem, je strategická, taktická i bezpečnostní chyba.

USA jsou pořád nejsilnější zemí, nejenom ekonomicky, ale nadále i kulturně a především vojensky. jejich pojímání svobody je stále i pro nás tou lepší variantou, než co se ve světě nabízí. Vzdělaní a bohatí lidé celého světa se určitě nestěhují do Ruska k Putinovi, ani do komunistické Číny. Dokonce to ještě nenapadlo ani naše milce těchto států. Důvody jsou zřejmé.


Spojené státy americké nejsou žádným ideálem, ale i boj proti džihádistům ukazuje, že jsou i pro Českou republiku nadále nejlepší možnou volbou a být jejich spojencem se v každém případě vyplatí.