Jiří Vyvadil

Jiří Vyvadil Zdroj: ČTK

TEREZA STONIŠOVÁ: Přítel Ruska Jiří Vyvadil líže paty svému idolu Putinovi

Těhotná doba, Západ lže jako Goebbels, a hlavně pozor, jsme Titanic! Nejen to, ale i spoustu dalšího najdeme v emotivně laděném dopise Jiřího Vyvadila, slavného to obránce putinovské politiky a zaníceného kritika západních států. Své teze pan Vyvadil sepsal a umístil na svůj blog. Je otázkou do diskuse, je-li na místě se smát, nebo hořce zaplakat.

Letos šedesátiletý pražský právník a politik, bývalý předseda Československé strany socialistické a zarytý odpůrce Západu, bývalý soudce Nejvyššího soudu. V současnosti advokát, který má vlastní advokátní kancelář AK Vyvadil na Praze 9, se v posledních dnech dostal do povědomí široké veřejnosti svým dopisem, jejž pod hlavičkou Přátel Ruska v České republice zaslal Vladimiru Vladimiroviči. Současně svůj dopis uveřejnil na svém blogu na serveru iDnes.cz. Chceme-li sledovat, kdo „z obyčejných“ nekriticky sympatizuje s politikou ruského prezidenta, stačí se občas podívat na facebookové stránky Přátelé Ruska v České republice. Nejnovější příspěvek je právě od Vyvadila (doporučuje článek ze serveru rádia Hlas Ruska), což značí, že je jako jeden z mála členů této téměř devítitisícičlenné skupiny aktivním a zároveň veřejně známým členem.

Já píši Vám, co mohu více?!

„Vážený pane prezidente, drahý Vladimire Vladimiroviči, dovolte mi, abych Vás pozdravil jménem zřejmě první skupiny proruských sympatizantů vzniklých v důsledku násilného majdanu v Kyjevě,“ uvádí v úvodu svého dopisu. Jeho sympatie vůči Putinovi z dopisu sálají vedrem saharské pouště, přičemž stejně tak nesmlouvavě a kriticky se Vyvadil vyjadřuje k politice západních států. Neštítí se ani roztodivných epitet, jimiž bohatě koření svůj elaborát. Například: paranoidní a polofašističtí politici, nejrozvrácenější země, politici nemocní nenávistí... Perlou je také již zmíněná „těhotná doba“, již bych si dovolila korunovat na pomyslný přívlastkový vrchol, hovoříme-li pouze o formě. „Byl-li jsem pověřen naším hnutím, abych Vám tlumočil naše představy, tak nikoliv proto, že bychom Vás chtěli přesvědčovat. Vývoj půjde nezadržitelně dál a jeho celkový průběh bude – jak věříme – pro svět, pro Rusko i Českou republiku pozitivní, dobrý. Zákonitosti vývoje nelze ošálit. Ovšem tato pozitiva již rozhodně nejsou spjata s Evropskou unií či ještě hůř s NATO. Doba je těhotná změnami,“ aby bylo přesnosti učiněno zadost. Mimochodem, „vývoj, který půjde nezadržitelně dál“, připomíná dvě věci: za prvé milý židovský vtip o dvou mužích v komíně, jehož pointa v podstatě je, že „talmud jde dál“, a pak také socialistická hesla o pokroku, jejž nelze zastavit, tolik známá z dob minulého režimu. Že by byl pan Vyvadil židovským učencem, mi není známo.

Evropa jako Titanic, Rusko jako ochránce míru

„Jednotná Evropa, podporující fašismus na Ukrajině a vyostřenou konfrontaci proti Rusku, připomíná Titanic. Politici popíjejí drahá vína, objímají lehce oděné a lehce přiopilé dámy, ale do podpalubí již teče voda,“ píše dále Vyvadil. Má-li fašismem na mysli operace ze strany proruských separatistů, jejichž agresi potvrdila mimo jiné Severoatlantická aliance, pak s panem Vyvadilem nelze než souhlasit. Bohužel se však nabízí i opačné vysvětlení – pan advokát nabývá dojmu, že se jakéhosi bezpráví na Ukrajině nedopouští Rusko, ale naopak Rusko je vážně zkráceno na svých mezinárodních právech. Vyvadil zkrátka míní, že Rusko může zajistit světu mír. V tom se neodvažuji nijak soudit, nicméně nabízí se námitka, že mír by Rusko opravdu zajistilo, kdyby, sakra, nechalo Ukrajinu na pokoji (čtenáři prominou). Velmi se divím, že na konci dopisu chybí přátelské pozvání ruských mírových jednotek na dovolenou na české území, aby tak mohlo dojít ke konsolidaci a uklidnění těch, kteří se domnívají, že se snad vlivem Ruska děje na Ukrajině něco nekošer.