Arafatův bojovník se stal křesťanem a hrozí mu smrt

Arafatův bojovník se stal křesťanem a hrozí mu smrt Zdroj: profimedia.cz

Arafatův bojovník se stal křesťanem a hrozí mu smrt

Počátkem září navštívil Českou republiku bývalý Arafatův ostřelovač a odpadlík od islámu Taysir Abu Saada. Přicestoval na pozvání Institutu Williama Wilberforce a kromě setkání s různými politiky a církevními představiteli také absolvoval turné po republice, a to v rámci prezentace českého vydání své knihy Sloužil jsem Arafatovi - skutečný příběh snajpra o jeho cestě od nenávisti k lásce.
 

Měl jsem jedinečnou možnost osobně slyšet vyprávění Tasse Saady o jeho životě. O tom, jak jeho rodina uprchla v roce 1948 z území státu Izrael, protože ji k tomu vyzvaly arabské vlády, které hlásaly, že Arabové mají dočasně odejít, aby jejich armády mohly židy vyhladit a zahnat do moře. Židé se ovšem ubránili a Arabové je vyhladit nedokázali. Z dočasných uprchlíků se tak stali uprchlíci trvalí.

Svědectví Tasse je důležité zejména proto, že nikdy nebyl radikálním muslimem. Vyrůstal sice v muslimském prostředí, které ovšem bylo tradičního typu, bez prvků radikalismu. O to závažnější je jeho svědectví o tom, jak reagovala jeho rodina a okolí na jeho rozhodnutí odejít od islámu a stát se křesťanem. Po epizodě s jeho působením v Arafatových ozbrojených silách byl totiž Tass vyslán rodinou do USA, aby zde studoval.

Po krátkém pobytu v USA se rozhodl oženit se s Američankou, což byl i první okamžik střetu s rodinou, která si nepřála, aby si jejich syn vzal nevěřící dívku. Byl postaven před jasné otcovo ultimátum - když se ožení, rodina ho přestane podporovat ve studiu a bude se muset živit sám. Tass se nenechal odradit a Američanku si vzal.

Postupně se vypracoval na úspěšného podnikatele, avšak stále zůstával vlažně věřícím muslimem, který si pořád v sobě nesl výchovu islámské domoviny, takže židy nenáviděl a Američany spíše pohrdal. Ale i mezi nimi měl pár přátel, které opravdu respektoval.

Mezi těmito přáteli byl i jeden hluboce věřící křesťan, který mu ukázal zhoubu nenávisti a Tasse přivedl k víře v Krista. Posléze Tass řekl o svém odpadnutí od islámu rodině. Reakce jeho příbuzných byla jednoznačná: Tassův otec na svého syna uvalil klatbu a jeho bratři nabídli finanční odměnu těm, kdo ho zabijí. Podle slov jednoho z bratrů Tass svým odpadnutím od islámu, a přijetím křesťanství, pošpinil čest své rodiny a oni mají povinnost ji očistit tím, že ho podle příkazu zakladatele islámu Mohammeda zabijí.

Stejné hrozbě smrti z rukou muslimů čelí Tass i v případě návštěvy jakékoliv islámské země, přesto se rozhodl na svět nezanevřít a založil humanitární organizaci Seeds of Hope Inc., která se snaží pomáhat na Palestinských územích a v Izraeli. Příběh Tasse je světlem naděje míru v záplavě tmy nenávisti, která se roztahuje nad Blízkým východem.