Sobotka

Sobotka Zdroj: ČTK

MIROSLAV CVRČEK: Robot brzy nahradí některé zaměstnance. Co budou slibovat politici pak?

Premiér Bohuslav Sobotka slavnostně porušil dohodu se zaměstnavateli a jeho vláda odmávala zvýšení minimální mzdy o 700 korun. Podnikatelé hořekují, přitom ve světě už dávno funguje řešení jejich problému: Místo zaměstnanců nastupují roboti.

Sobotka původně domluvil na tripartitě růst minimální mzdy od ledna příštího roku o 500 korun. Pak se ale vybíral český eurokomisař a výměnou za akceptaci Věry Jourové z hnutí ANO dostala ČSSD souhlas se zvýšením minimální mzdy o 700 korun na 9200.

Ze strany zaměstnavatelů následoval pochopitelný nářek, že vláda porušila dohodu a jak jí mají napříště věřit. Ekonomové pak upozorňují na ekonomické zákony, z nichž vyplývá, že část nekvalifikované pracovní síly dostane padáka, neb se její tržní mzda dostane pod tu zákonem stanovenou. Mimochodem nejde jen o hrubou mzdu 9200 korun, ale také o dalších sedm stupňů takzvané zaručené hrubé mzdy. Ten nejvyšší zaručuje měsíční hrubou mzdu 18 400 korun.

Je to jako s cenou jakéhokoliv zboží – pokud cena vzroste, lidé omezí nákup, případně nakoupí víc něčeho jiného. A pokud nuceně vzroste mzda, zaměstnavatelé ji budou najímat méně, případně ji nahradí něčím jiným. A taky že nahrazují – roboty.

Stejně jako Sobotka zvýšení minimální mzdy žádá i americký prezident Barack Obama. Ostatně v květnu vyvolali stávku, která zasáhla několik zemí, zaměstnanci restaurací rychlého občerstvení – v Americe mimo jiné s požadavkem na zvýšení minimální mzdy.

A právě fast foody jsou možná jedny z prvních na řadě, kde dojde k maximálnímu odlidštění práce.

„Jestli jste se někdy při objednávání v McDonaldu cítili provinile, fastfoodový řetězec to teď vyřešil: Můžete si objednat svůj cheesburger se slaninou u laskavého, neodsuzujícího automatu,“ popsal minulý týden Washington Post nastupující robotizaci, kdy zákazník objednává a platí přes tablet. A nejde jen o McDonald´s. Nakonec vůbec nemusíte potkat zaměstnance.

Společnost Momentum Machines už před dvěma roky přišla se strojem, jenž je schopen vyrobit 360 hamburgerů za hodinu (každých deset sekund jeden) bez toho, aby se na jeho přípravě podílel člověk. Majitele restaurace s takovým automatem už stávky nemusí příliš zajímat.

Premiér Sobotka říká, že zvýšení minimální mzdy je motivační – pracovat se vyplatí víc než pobírat dávky. Ano, a podnikatelům se stejně tak vyplatí nahrazovat lidi roboty. A pozor, umějí to hlavně ti zahraniční podnikatelé, které sem lákáme na investiční pobídky.

Mimochodem letos na přelomu zimy a jara napsal zprávu o zemětřesení elektronický novinář Quakerbot na základě sesbíraných dat. Quakerbot to zvládl v podstatě ihned po události, a Los Angeles Times tak díky němu měly zprávu jako první.