Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Isifa / LN / Ondřej Němec

TOMÁŠ PERGLER: Miliardáře Zdeňka Bakalu čeká zápas o zbytek jeho dobrého image

Život navenek permanentně vysmátého Zdeňka Bakaly se přiblížil k dalšímu milníku. Poté, co na jaře oznámil přeskupení svých podnikatelských aktivit, k sobě nedávno znovu přitáhl pozornost.

Těžební společnost NWR, pod niž patří i černouhelné Ostravsko-karvinské doly (OKD), přesvědčila věřitele o restrukturalizačním plánu. Manželka Michaela, bývalá federální miss a mluvčí ODS, prodala společnost M Marketing, která pořádala soutěž Česká Miss. Dopravní společnost AWT se možná prodá polskému PKP Cargo. A to není všechno — Knihovna Václava Havla, výkladní skříň Bakalovy finanční podpory pražské intelektuální a umělecké obce, se na začátku září sestěhovala do Ostrovní ulice. Zda se někdy přemístí do miliardářem zakoupeného domu na Hradčanech, není jisté. Jsme svědky začátku velkého ústupu jednoho z nejmajetnějších českých podnikatelů?

Pokud ano, Bakala to vůbec nebude mít snadné. Důsledky úpadku těžebního průmyslu a nejasná budoucnost nájemních bytů jsou tikající náloží, od níž se prostě nedá jen tak odejít nebo ji přehodit na zodpovědnost vládě. Případné „odcházení“ z Ostravy proto nebude pro podnikatele vůbec příjemné. V severovýchodní části republiky má totiž o dost horší pověst než v pražských kavárnách.

Uvidíme v příštích týdnech. Kampaň před komunálními volbami bude gradovat. Trable s nájemními byty a strach před propuštěním horníků dávají ostravským kandidátům vítanou munici pro ostřelování Bakaly a nahánění voličských hlasů. Stačí jim pouze spočítat a opakovaně se ptát, kde že jsou ty miliardy, které Bakala a spol. z OKD „vytěžili“. Pokud by chtěl lidem na severovýchodě vyhovět, musel by prodat byty velice levně a současně dotovat nevýnosnou těžbu černého uhlí. Obojí se dá zřejmě vyloučit.

Obálka, Reflex 37/2014Obálka, Reflex 37/2014|ArchívVíce o Zdeňku Bakalovi si přečtěte v aktuálním vydání Reflexu.