Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní

Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní Zdroj: profimedia.cz

Velký zlom pro digitální měny. Platby v bitcoinech zvažuje eBay

Platby v nejrozšířenější digitální měně bitcoin začal testovat internetový platební systém PayPal. A majitelem PayPalu není nikdo jiný než největší aukční internetová síň na světě eBay.

Platby bitcoiny implementuje dceřiná firma PayPalu, Braintree, která poskytuje software internetových platebních systémů mnoha mobilním aplikacím, například už i v Praze fungujícím alternativním taxíkům Uber. V případě úspěšného testování tak může platby bitcoiny velmi rychle přiblížit velkému množství lidí.

Navíc PayPal i eBay mají zhruba 150 miliónů uživatelů, což by pro bitcoin byl obrovský skok, a to nemluvíme o tom, že PayPal samozřejmě používá daleko víc subjektů než jen eBay. Cena bitcoinu vyjádřená v dolarech v posledních měsících přestala skákat jako na houpačce a stabilizovala se lehce pod 500 dolary. Snad i proto je možnost platby v první kryptoměně světa stále častější – akceptují ji už desítky tisíc obchodů (odhady se celkem pohybují kolem 80 tisíc) a společností po celém světě, největší je dosud počítačová firma Dell. Řada firem dokonce své zaměstnance v bitcoinech i platí. V České republice je možné platit na zhruba stovce míst, je tu i několik bitcoinových automatů – čtyři v Praze, po jednom v Brně, Plzni a Ostravě.

Jak platit přes PayPal? Čtěte zde >>>

Obchodníky kromě jistého způsobu zviditelnění lákají na bitcoinu snadné mezinárodní platby, rychlost i možné nižší transakční poplatky (odpadá provize karetním společnostem a bankám).

Prostřednictvím české služby bitcaramba.cz navíc můžete zaplatit bitcoiny i v obchodech, v nichž bitcoiny nepřijímají. Bitcoiny a další digitální kryptoměny jsou, zdá se, logickým a nevyhnutelným trendem. S hromadou výhod (například jedna měna na celém světě bez potřeby neustále vyměňovat národní měny) i nevýhod (přístup k internetu, nemají jiné využití).

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru