Gaza

Gaza Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Konflikt v Gaze je pro předáky Hamásu továrna na peníze

V úterních Událostech, komentářích blízkovýchodní zpravodaj ČT potvrdil, že mezinárodní finanční a materiální pomoc Gaze poničené válkou bude rozdělovat a kontrolovat Hamás. Nejsem stoupencem konspirací, ale přece jen...

Je všeobecně známo, že Gaza je jeden z nejsponzorovanějších míst naší planety. Dotace v letech 2008 - polovina roku 2010 činily dvě stě milionů korun na kilometr čtvereční. Přesné údaje o rozdělení dotací má Hamás, takže nejsou veřejně přístupné. Jejich využití si představuji následně: Třicet procent rozkradou předáci na své účty. Za třicet procent se koupí zbraně, hlavně rakety, aby bylo čím střílet na Židy. A za zbývajících čtyřicet procent se koupí cement (na chodby do Izraele) a trocha jídla, kterou rozdá Hamás s tím, že to jídlo lidé dostávají ne od sponzorů v EU, ale od Hamásu.

Je však také všeobecně známo, že s jídlem roste chuť, a že zloději nemají nikdy dost. Proto si dovoluji přispěchat s malou konspirační hypotézou. Operace Obranné ostří - válka v Gaze v létě 2014 - kromě vojenských zařízení zničila asi čtyřicet tisíc domů a dvě stě padesát továren. Pod nimi či kolem nich byly vojenské objekty, odpaliště raket a muniční továrny, anebo vchody do tunelů. Podobné škody se daly - při dostatečném podnětu, dostatečně silném útoku proti Izraeli - velmi dobře předvídat, a samozřejmě bylo předem jasné, že by válka Židů proti Gaze k podobným následkům vedla.

Tato válka byla jednoznačně vyprovokována Hamásem. Nejdříve hamásovští teroristé zavraždili tři židovské mladíky, pak začal nekončící raketový útok na Izrael, který musel vyvolat zákonitou reakci. A vyvolal ji - válka byla a v Gaze došlo k obrovským materiálním škodám.

V úterý blízkovýchodní zpravodaj ČT potvrdil, že (soucitem s prostými obyvateli Gazy vyvolanou) řeku sponzorských peněz, řeku širší a vodnatější než před válkou, bude v Gaze jak na potvoru rozdělovat Hamás. Peníze na rekonstrukci válkou poničené země budou rozdělovat ti, co tu válku vyvolali.

Takže se omlouvám - ale nemohu od momentu, kdy to vím, chápat letošní izraelsko - palestinskou válku jinak než jakou foundraising vrcholných představitelů Hamásu. Tato válka byla Hamásem vyvolána proto, aby zesílil proud sponzorských peněz do Gazy a předáci Hamásu mohli víc krást.