Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Další dávka sprostého antisemitismu

Literární noviny publikovaly materiál plný antisemitské nenávisti, překrucování pravdy a použití těch nejhorších antisemitských lžiargumentů, které dnes najdete na Internetu. Kdysi slavné Literárky se úspěšně postavily do stejné pozice jako Protiproud.

Článek nese ne úplně jasný název „Izrael prohrál válku“, pachatelem je pan Martin Hekrdla. K nalezení zde.

V článku, kde se dočteme, jak je ten Izrael opravdu hnusnej a zlej, je mimo jiné psáno: „Mobilní aplikace Red Alert vysílá obyvatelstvu „povzbuzující" SMS: „Zničte ty krysy v jejich tunelech!" - „Smrt Hamásu, smrt Palestině, smrt islámu! Amen! Hallelujah!" Izrael se fašizuje.“ Konec citace. To je tak odporná manipulace, že vůbec nechápu, že jí mohly Literárky připustit. Red Alert je mobilní aplikace, která je primárně určená k varování obyvatel Izraele, že do oblasti, kde zrovna jsou, nese smrt raketa Hamásu. Sekundárně se na této platformě vytvořila jakási malá sociální síť - dejme tomu „facebook bombardovaných“ - a na ní si může psát, kdo co chce. Není nějaký „hlavní mluvčí Red Alertu“, je hlavní zdroj informací o raketách, velení protivzdušné obrany, a posty tisíců a tisíců uživatelů. Takže formulace „mobilní aplikace Red Alert vysílá“ je stejně debilní a nesmyslná, jako by pan autor napsal „Facebook vysílá“.

Pokud má pan Hekrdla pocit, že nenávistné posty na sociálních sítích jsou něco divného, ať se někdy podívá do diskusí pod mé články na serveru Reflexu. Tam uvidí tolik povídání na téma „zničte Židy“, že se mu o tom ani nezdálo. Nelze ale z těch postů rozhodně nic odvodit o tom, že by se Česká republika fašizovala, jenom to, že je zde, stejně jako v Izraeli, řada idiotů. Pan autor ale perlí dál. Píše v diskusi pod svým článkem: „sotva to mohlo být bez vědomí izraelské vlády, protože zároveň jde o systém varování před raketovým útokem. Tyhle "technikálie" mne ale ani nezajímají.“

To samo by nemuselo znamenat, že pan Hekrdla je antisemita, jako vysvětlení by postačilo, že je to normální trouba. Jeho pamflet je ale bohužel doplněn propagandistickou hamásovskou mapou, která se tváří, že popisuje expanzi Izraele na palestinská území. Jsou to čtyři mapky vedle sebe, ukazující, jak od roku 1947 ubývá Palestiny a přibývá Izraele. Trocha historie:

Území dnešního Izraele bylo historicky Království Izraelské, Království Judské a Judea. Čas oponou trhnul, a z území se stal nejodlehlejší kout Osmanské říše, po jejímž rozpadu bylo území pod britskou správou. Většinu území tvořily neobývané pouště a bažiny, tam, kde se dalo žít, a v několika městech - především v Jeruzalémě - žili Židi, Arabi, a řada dalších etnik blízkého Východu. Nic jako stát Palestina či Palestinci jako národ neexistovalo. V roce 1948 vznikl na svěřeneckém britském území z vůle OSN stát všech Židů Izrael, na místě neobydlených pouští. Pokud někde měla půda arabské vlastníky, židovští osadníci ji vykoupili. Lživá mapa z Literárek celou oblast v roce 1947 označuje jako zelenou „Palestinu“ s homogenním arabským obyvatelstvem. Ve skutečnosti byla oblast multietnická a pod britskou správou, půda místy vykoupená od Arabů Židy. No a dnes ukazuje mapka oblasti pod izraelskou správou (včetně těch na Západním břehu, kde převládá palestinské obyvatelstvo) jako „izraelské“ - bílé, čistě židovské, nepalestinské. Přitom na území Izraele žije jeden a půl milionu Arabů, kteří se jako jediní asijští Arabi těší výhodám demokracie. Na ty autor mapky zapomněl - jistě ne náhodou. Podrobný rozbor lživosti téhle po Netu kolující malůvky zveřejnil Neviditelný pes.

Mapka prostě je jeden velký propagandistický blábol Hamásu, a Bílkovy Literárky se jeho publikací zařadily na stejné místo mediální žumpy, kde teče Hájkův Protiproud.