Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Profimedia.cz

MIROSLAV CVRČEK: Doždímání vyždímaných OKD

V roce 2008 se na pražské burze obchodovala akcie NWR Zdeňka Bakaly za více než 600 korun, dnes za necelé tři koruny. Bývalá hvězda londýnské i české burzy, vlastník OKD, žádá odpuštění části dluhů a plánuje obří úpis akcií, který má prý pomoci firmě přežít.

Za dávnými úspěchy NWR stála vysoká cena uhlí, důvěřivost investorů a Bakalova velkohubost. Pro investory Bakala vybájil ta nejoslnivější čísla o zásobách uhlí a obřích investicích do polských dolů. Akcie šly na dračku a Bakalovi a jeho společníkům se nákup OKD rychle vrátil.

Jenže Bakala je finančník, ne podnikatel. Ceny uhlí padaly s ekonomickou krizí a rozvojem těžby břidlicových plynů v USA, což uhelným těžařům komplikovalo situaci. NWR se s tím jednak nedokázaly vyrovnat, jednak se s tím možná vyrovnat ani nechtěly (aspoň někteří majitelé). Přes velké zisky v minulosti firma zůstává bez peněz, a ještě k tomu přetížená dluhy, neb z ní vlastníci vyždímali, co se dalo. Projevy úmyslu podnikat minimální.

V současnosti je deklarovaným záměrem restrukturalizace NWR. Ta spočívá jednak v odpuštění části dluhů u vydaných dluhopisů, jednak v úpisu nových akcií. Ty mají ve výsledku svým celkovým objemem tvořit 96 procent společnosti. To znamená brutální zředění dnešních podílů.

Navrhovatelé potřebují souhlas dostatečného podílu věřitelů a akcionářů. Odmítnout ale pro ně není tak jednoduché. Alternativou je bankrot firmy, a to by pak mohli přijít ještě o víc. Možná je ale celý navrhovaný finanční manévr jen hrou o co nejměkčí dopad NWR. Kvůli ochotě státu se na tom celém podílet a kvůli co nejmenšímu poničení pověsti majitelů. Aspoň na tomto poli má Bakala ještě co ztratit.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru