Skutečná tvář palestinské agrese

Skutečná tvář palestinské agrese Zdroj: Archív

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Skutečná tvář palestinské agrese

Většina českých polemik o konflktu mezi palestinskými Araby z pásma Gazy a Izraelem je poněkud zatížena skutečností, že si žádný ze zdejších muslofilů nedokáže představit, jak na něj letí raketa.

S každým dalším mrtvým Palestincem narůstá mezinárodní tlak na Izrael, aby ukončil operaci v Gaze. Počty svých mrtvých Palestinci brutálně zveličují. Mezi „oběti Izraelců“ jsou započítáváni lidé, kteří zemřeli přirozenou smrtí, a dokonce i ti Palestinci, které zabijí jejich souvěrci pro podezření z kolaborace s Izraelem. Dále celkové počty mrtvých „civilistů“ sytí teroristé z Hamásu, kteří bojovali v civilu, neměli na sobě maskáče. A pak jsou samozřejmě započítáni i mrtví, kteří zahynuli proto, že jim Hamás po izraelském varování před útokem na dům nedovolil utéct.

Počty mrtvých také navyšuje skutečnost, že Hamás umisťuje svá vojenská zařízení - sklady munice, odpalovací rampy a podobně - do bezprostřední blízkosti civilních objektů, třeba škol, a používá vlastní arabské děti jako živé štíty. Tihle všichni mrtví samozřejmě nejsou obětí Izraelců, ale Hamásu. Ale připusťme, že i Izraelci se občas netrefí a dejme tomu deset procent palestinských obětí jsou skutečně civilisté zabití omylem.

To je samozřejmě tragedie - ale Izraeli nezbývá nic jiného. Typický středoevropský levičák, kterého děsí palestinské civilní oběti, vůbec nechápe, že Izraelcům jde po celou dobu existence Svobodného státu Izrael o život, a že se Židy pokoušejí Arabi, kteří je obklopují ze všech stran, od samého počátku Izraele vyvraždit.

K lepšímu pochopení reality, ve které Izraelci žijí, mohou přispět dva weby napojené na izraelské velení protivzdušné obrany. Na jednom z webů jsou hodiny, které ukazují, jak dlouho už na civilní občany Izraele z pásma Gazy nevyletěla raketa. Když vyletí další, hodiny se vynulují. Ještě jsem neviděl, že by ukazovaly víc než hodinu klidu. Podívejte se sami, kolik minut už na Izrael neletí žádná palestinská raketa. Deset minut? Či dokonce patnáct? Jiný web - redalert.co.il - ukazuje na animaci, ve kterou dobu a odkud v posledních týdnech vyletěly z Gary rakety. Když si oba weby prostudujete pečlivě, zjistíte, že Izrael je ostřelován permanentně, Arabi na izraelské civilisty pálí bez odpočinku. Hamás - například v neděli - nedodržel ani příměří, které navrhl on sám.

Proto chápu zásah v Gaze jako plně legitimní, podporuji Izrael v jeho boji proti agresorům, a všechny kritiky vojenského zásahu proti palestinským teroristům prosím o stručnou odpověď na jednoduchou otázku: Co mají Židi dělat jiného, než se bránit?