Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: Blesk/foto od čtenáře

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Janeček ty policajty nezkoušel podplatit

Média se rozběsnila nad nehodou milionáře a zlojedobijce Karla Janečka. Přitom jde o typickou neudálost, jinak též kravinu, která vůbec nestojí za pozornost snad ani bulvárním serverům.

Podívejme se nejprve, jak si to servery daly:

Aha! — Miliardář Janeček boural a nadýchal! Kolik alkoholu měl v krvi?

Blesk — Miliardář Karel Janeček boural: Sedl za volant pod vlivem alkoholu!

Echo24 — Miliardář Karel Janeček boural s alkoholem v krvi

iDnes — Miliardář Karel Janeček boural se svým mercedesem v centru Prahy (zde není v titulku zmínka o alkoholu v krvi, ale je hned v prvním odstavci.)

Týden — Janeček boural. S alkoholem v krvi

A nyní se podívejme na realitu. Pan Janeček nedal přednost a — jak uvádí například iDnes — měl při první dechové zkoušce 0,19 promile a při druhé po nějaké chvíli 0,14 promile. Takže pod vlivem alkoholu nebyl. Policie předá jeho causu „pod vlivem“ na obvodní úřad a tam to automaticky odloží, protože za limit, nad kterým je člověk alkoholem v krvi ovlivněn, považuje lékařská věda hladinu 0,24 promile alkoholu. A tu pan Janeček neměl. A že nedal přednost, není událost — pokud při tom nedošlo k těžkým zraněním. Takovou řidičskou chybu totiž někdy udělal absolutně každý, kdo auto řídí, a není to událost, ani když se jí dopustí miliardář.

Takže celá ta mediální bouře je úplně vykonstruovaná a nesmyslná a píše se o ní jen ze závisti a škodolibosti. Janeček je vnímán jako Kazatel Dobra a nic české srdce nepotěší víc, než když sousedovi chcípne koza nebo když někdo „hodný“ udělá sebedrobnější malér. Událostí by bylo, kdyby se zakladatel fondu proti korupci pokusil ty dopraváky podmazat. K tomu však nedošlo, takže fakt není o čem psát.