Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Fico slíbil Slovákům zvýšení minimální mzdy, nižší zdravotní odvody a pro studenty i důchodce vlak zdarma

Dráhy pro důchodce a studenty zdarma, zvýšení minimální mzdy, ale i nižší zdravotní odvody. To plánuje slovenský premiér Robert Fico zavést v příštím roce.

Premiér Fico představil na sjezdu svého hnutí Směr plán dotací a úlev ve výši 250 milionů eur (skoro sedm miliard korun) ročně. Slovenská vláda si od toho slibuje snížení nezaměstnanosti, a také věří, že opatření nepovedou k prohloubení rozpočtového deficitu.

Opozice ale jeho plán kritizuje jako nesmírně populistický. Podle deníku Sme bývalý ministr financí Ivan Mikloš uvedl, že opatření jsou jen „orgie škodlivého a nezodpovědného populismu a deficit zvýší“.

Když budou jezdit všichni studenti a důchodci vlakem nově zdarma, deficit rozpočtu se logicky zvýší, protože to bude za ně platit dopravcům vláda. Když se zvýší minimální mzda, najde práci spíš míň lidí a nezaměstnanost se nesníží. Firmy, které by musely najednou platit vyšší mzdy, spíš odejdou jinam a nezaměstnanost se tím zvýší.

Když vláda zaplatí „třinácté“ důchody, bude to znamenat vyšší výdaje kabinetu a tedy vyšší deficit.

A když Fico uleví lidem na zdravotních odvodech, budou peníze chybět nemocnicím. Nižší odvody by byly správným krokem, kdyby současně vláda řekla, kde ušetří na výdajích. Takhle poroste pouze zadlužení.

Robert Fico současně odmítl snížit DPH. Ta se měla podle zákona snížit z 20 na 19 procent, pokud by deficit klesl pod tři procenta hrubého domácího produktu. Podle Fica ale deficit podle nové metodiky výpočtu nižší nebude a firmy by beztak zvýšily jen své zisky a ceny by nesnížily. To je zjevně socialistické myšlení a výmluva.

Plány slovenské vlády jsou ale velmi líbivé, kdo by nechtěl platit nižší odvody a jezdit vlakem zdarma? Nic ale není zadarmo. Kdyby kabinet chtěl skutečně dlouhodobě lidem pomoci, měl by snížit výdaje státu a nechat lidem jejich peníze, oni s nimi naloží líp. Pokud jen vláda zvyšuje výdaje, budou peníze zkrátka chybět jinde.