cherry rajčata

cherry rajčata Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Geneticky manipulovaná hysterie

V Evropě se změnily pravidla o pěstování geneticky modifikovaných potravin. Bude (sice jen o trochu) snadnější získat bruselské povolení na jejich pěstování. Přestože je ale může i nadále konkrétní země zakázat, propukla hysterie ochránců zdravé stravy.

V podstatě se nejedná o nic zásadního. Evropská komise měla dříve právo zakázat pěstování geneticky modifikovaných plodin, dnes je to právo méně silné, už nelze donekonečna odkládat rozhodnutí Evropské komise, jak tomu bylo neustále. Změnu vynutila žalobou firma, která chtěla pěstovat v Evropě geneticky modifikovanou kukuřici a komise hlasování odkládala přes deset let. Teď soud komisi v konkrétním případě kukuřice 1507 nařídil hlasovat, a hlasováním kukuřice prošla se ctí. Euroúředníci ji nezakázali. Více podrobností přinesl třeba Technet.

Podotýkám, že neexistuje jediný vědecký důkaz o tom, že by konzumace geneticky manipulovaných potravin komukoliv škodila. Přesto po zveřejnění novinky v legislativě vypukla hysterie proti geneticky modifikovaným plodinám v celé Evropě. Postoje české veřejnosti a nepřátel geneticky modifikovaných plodin můžeme dobře vidět v diskusi pod článkem na Technetu:

- GMO je hořlavé a jeho zplodiny jsou velmi jedovaté!! Při skladování velkého množství GMO navíc hrozí samovznícení

- A až se začnou rodit mutanti, kteří budou pojídat lidské maso, pak už bude pozdě.

- A já si říkal, proč je dnes tolik lidí co musej mít bezlepkovou dietu.Aby to za pár nečekalo 100% populace.

Prostě - protesty proti geneticky modifikovaným potravinám žijí, a velmi často je produkují jedinci a organizace zabývající se právy zvířat a ochranou proti všemu nepřirozenému. Tyto organizace jsou často ideově blízké subkultuře anarchismu a napadají geneticky modifikované potraviny kvůli obavám z rizika dopadů na lidské zdraví.

Velice kuriózní přitom je, že tyto levicové subkultury - jako odmítači manipulovaných plodin a bojovníci za práva zvířat - velmi často upřednostňují jako rekreační drogu marihuanu před alkoholem. A přitom nejspíše vůbec netuší, že dnešní šlechtěná marihuana - skunk - je geneticky modifikovaná odshora dolů a zleva doprava, a míra její genetické modifikace je výrazně vyšší než u řady potravních plodin. Takže bojovníci proti geneticky modifikovanému jídlu při tom boji s oblibou kouří geneticky modifikovaný skunk, a je jim to úplně jedno.