Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Hejtman Hašek se dal na charitu. Peníze chce od církve

Asociace krajů ČR chce jednat s Českou biskupskou konferencí o vzniku společného fondu, ze kterého by bylo možné financovat některé projekty, například provoz hospiců. Nic proti hospicům, ale kam půjdou církevní peníze, po tom mu nic není.

Socialisté pořád vymýšlejí, jak vybruslit z nemilé situace, že voličům naslibovali úpravu církevních restitucí a pak zjistili, že se s tím nedá nic dělat. Teď se zoufale vymýšlí, jak to udělat, aby výsledek nevypadal úplně hloupě. Dalším trikem má být, že se církev jakoby přiměje dát peníze na sociální účely. Církev to sice už dávno dělá, ale takhle by si politici přihřáli polívku a ještě by je to stálo jen polovinu.

„Umím si obecně představit takový model, kdy by vznikl společný fond, do kterého by vložily část peněz kraje a část peněz z finančního odškodnění v rámci restitucí církve a z něj by bylo možné financovat projekty v oblasti sociálních věcí, zdravotnictví či školství,“ řekl Michal Hašek, který chce v příštích dnech požádat o termín schůzky s kardinálem Dominikem Dukou. „Pracovně řečeno, se chceme bavit o některých typech projektů, například hospicové péči, kde by ty peníze mohly být v poměru 1:1,“ prohlásil Hašek.

Tak jistě. Církev se má věnovat sociálním věcem, je to jeden z jejich nejdůležitějších úkolů. Církev, která se nestará o chudé, se mine svým posláním. Jde jen o to, že po tom nějakým hejtmanům nic není. Z hlediska našeho sekulárního státu je církev soukromý subjekt jako každý jiný a na co použije své peníze, pokud to bude v souladu se zákonem, může být každému jedno. Kdyby církev utratila peníze za stavbu casina nebo dvěstěmetrovou zlatou sochu papeže, neměl by hejtman Hašek ani ceknout, protože mu po tom nic není. Kraje mají své vlastní peníze, tak ať se o ně starají.

Říci, že z rozpočtů krajů šlo od roku 2001 na záležitosti církví a jejich organizací 2,5 miliardy korun, může v někom vzbudit dojem, že faráři ty peníze projedli. Prostředky šly nicméně na školy, památky a sociální záležitosti, což je v pořádku. Rozhodně lepší než další akvaparky.

Předně je ale třeba se držet základní teze, že církvím se vrací tak asi třetina toho, co se jim ukradlo. Státu to nepatří a má to dostat ten, komu to náleží. Církevní majetek v držení obcí se nevrací vůbec. Kdybych byl zlomyslný, poradil bych církvi, aby splnila vůči Haškovi své duchovní poslání a připomněla mu, že lhát se nemá. Ještě že nejsem zlomyslný.