Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Zdroj: Archív

ANDREA HOLOPOVÁ: Ať se o ženy ministr Dienstbier nestará. Mnohé z nás nechtějí žádné kvóty

Podle ústavy jsou si lidé rovni v právech a za rovných podmínek mají ve volbách přístup k veřejným funkcím. To chce ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier změnit a navrhuje zavést kvóty pro ženy v politice. Já mu jako žena vzkazuji, že mě to uráží a ať se o nás raději nestará.

Ženy byly v minulosti utlačované, měly ztížený přístup ke vzdělání a volební právo získaly později než muži. Tak to bohužel je. Staré křivdy ale nenapravíme tím, že dnes narušíme princip rovnosti před zákonem.

Pokud u nás žena chce, politiky se účastní a nepotřebuje na to žádné kvóty.

Jako ženu mě kvóty uráží. Když o něco stojím, budu se sama snažit svého cíle dosáhnout. Co by to bylo za soutěž, pokud by byl předem jasný vítěz? To už nebude rovná soutěž, ale nespravedlnost. Pokud se prosadím v systému kvót, vždy se na mě ostatní budou dívat jako na zvýhodněnou, která své pozice dosáhla nikoliv vlastním úsilím, ale díky úřednímu rozhodnutí, které vyřadilo ze soutěže jiné a možná i pro danou funkci šikovnější muže.

Podobné kvóty prosazuje EU pro dozorčí rady velkých firem. To je taky velký nesmysl. Je snad na akcionářích, koho nechají dohlížet na manažery, kteří spravují jejich majetek.

Zavádění kvót je konec demokracie. Pokud zákon předem určuje, kdo má být vítězem, nemůže být řeč o demokracii a o demokratickém hlasování. To by se taky za chvíli mohly ozvat další menšiny, aby také byly zvýhodněny – gayové, Romové, křesťané, židé, postižení, mladí, staří, blondýny.

Nejmenší menšinou je jednotlivec, jak říkala Ayn Randová. Proto ponechme rovnost před zákonem v ústavě a nezačínejme nikoho zvýhodňovat.