Zaorálek

Zaorálek Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Česká diplomacie nepochopitelně hájí zájmy Ruska a Číny. Porušuje tím koaliční smlouvu

Vláda Bohuslava Sobotky avizovala, že česká zahraniční politika se vrátí do „lůna“ Evropské unie, aby byla více slyšet a získala tím větší vliv. A že bude podporovat dodržování lidských práv ve světě. Ovšem realita je naprosto jiná. Naše diplomacie se ocitá naopak zcela mimo tyto proklamace. Vidět je to nejlépe na postoji k Rusku, které rozpoutalo na východě Ukrajiny občanskou válku a anektovalo Krym.

Německá kancléřka Angela Merkelová (ta je přitom u nás někdy vydávána za podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina), francouzský prezident Françoise Hollande a jeho americký kolega Barack Obama se například včera dohodli, že „kdyby Rusko nepodniklo okamžité konkrétní kroky k deeskalaci situace na východně Ukrajiny, Spojené státy a Evropská unie by koordinovaly další kroky, jimiž by na Rusko uvalily dodatečné sankce“. Jenže v ten samý den prezident Miloš Zeman prohlásil: „Nevidím žádný důvod, proč izolovat Ruskou federaci od Evropské unie, proč hovořit o sankcích, o blokádě, o embargu.“ A ministr zahraničí Lubomír Zaorálek také odmítl podpořit zavedení takzvaného třetího kola sankcí EU proti Rusku.

Zřejmě si Zeman i Zaorálek tímto způsobem představují slova, která jsou napsána v koaliční dohodě vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, kde se píše: „Budeme se aktivně podílet na společné bezpečnostní a obranné politice EU.“ Že Putin svévolně a proti mezinárodnímu právu obsadil Krym a že jednoznačně zasahuje do vývoje na Ukrajině, našim vysokým představitelům zjevně nevadí.

Česko se tak stává trojským koněm zájmů Moskvy v Evropě. Bohužel nejenom Ruska, ale je to vidět i na vstříčné politice k Číně či připravované změně postoje k totalitní Kubě.

Opět můžeme citovat z koaliční dohody: „Budeme podporovat dodržování lidských práv ve světě. Zvláštní důraz budeme klást na úctu k jednotlivci, na práva sociální, ekonomická a na ochranu životního prostředí.“ V tomto případě už postihla českou diplomacii slepota. Nebo chce snad někdo vážně tvrdit, že právě Rusko či Čína dodržují lidská práva? Že chrání životní prostředí? Žádný důkaz na to neexistuje, opak je pravdou.

Aby toho ještě nebylo málo, tak koaliční smlouva obsahuje i další prohlášení: „Zásadní změnu postoje České republiky ke členství v EU bude provázet kontinuita zahraniční politiky.“ V čem proboha ale ta kontinuita spočívá? V podpoře Vladimira Putina?

První náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák totiž nedávno oznámil, že česká zahraniční politika byla v posledních 24 letech v zásadních aspektech škodlivá a chybná.

Správná je podle všeho ta, kterou razí Miloš Zeman a Lubomír Zaorálek. V Moskvě a Pekingu z nás proto musí mít obrovskou radost. Že u toho Česká republika ztrácí tvář a vypadá směšně, zřejmě na Pražském hradě a v Černínském paláci nikoho nezajímá.