Andrej Babiš, Karel Schwarzenberg

Andrej Babiš, Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

Babiš lhal o euru a Schwarzenberg o stavu eurozóny. Skutečně to nikomu nevadí?

Andrej Babiš si už nepamatuje ani obsah koaliční smlouvy, kterou loni spolupodepsal. Alespoň pokud jde o jeho tvrzení, že vláda neuvažuje o zavedení eura. Také tvrdí, že o společné měně bude rozhodovat vláda a Parlament, což je lež. Karel Schwarzenberg zase neříkal pravdu o tom, že Portugalsko je venku z programu záchranných půjček. Jejich slova zazněla v „Debatě vítězů eurovoleb“ v pondělí v České televizi.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš nejprve popřel, že vláda usiluje o zavedení eura: „Nevím, proč se tady vůbec mluví o vstupu do eurozóny. Naše koaliční vláda o tom vůbec neuvažuje. My na to nemáme rozpočet. My to nechceme. Museli bychom zaplatit 50 miliard hned a garantovat dalších 310 miliard. Euro není téma, nevím, proč o tom mluvíme.“ A jaká je skutečnost?

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se v programovém prohlášení v kapitole 12.2. pod názvem Evropská unie zavázala k tomu, že: „Budeme efektivně využívat ekonomických možností členství v EU a budeme připravovat ČR ke vstupu do eurozóny včetně posouzení připojení k příslušným institucionálním krokům (Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, bankovní unie).

To je program vlády na roky 2013 až 2017. Koaliční smlouva hovoří jasně o přípravě na vstup do eurozóny včetně konkrétních kroků. Takže ministr Babiš buď nezná dohody, jež podepsal, nebo lže. Na vládě navíc existuje Úřad koordinátora zavedení eura v České republice. K čemu je, když to vláda údajně neřeší?

Babiš dále řekl: „O euru budou přece rozhodovat Parlament a vláda.“ Skutečnost je opět úplně jiná. Náš Parlament vůbec nemůže o euru rozhodovat. K zavedení eura se Česká republika zavázala už ve Smlouvě o přistoupení k Evropské unii. Euro u nás zavede Evropská unie rozhodnutím Rady ministrů na základě návrhu Evropské komise podle článku 140 Smlouvy o fungování EU. Naši žádost Evropská unie vůbec nepotřebuje k tomu, aby bylo u nás euro zavedeno. Ostatně, my jsme se k zavedení společné měny zavázali sami.

Karel Schwarzenberg zase v pondělí řekl, že EU zvládla krizi eurozóny dobře a že Portugalsko bylo „propuštěno“ ze záchranných programů, že v této zemi hospodářství funguje. Pro předsedu TOP 09 několik čísel podle Eurostatu, oficiální agentury EU: V Portugalsku byla v dubnu nezaměstnanost 15,3 procenta, jenže v roce 2001 například jen pouhá čtyři procenta. V případě lidí do 25 let dosahuje v Portugalsku nezaměstnanost dokonce hrozivých 35 procent. Zemi se tedy skutečně daří.

Portugalsko dostalo mezinárodní půjčky ve výši 78 miliard eur. Teď sice nežádá další, ale rozhodně neukončilo záchranný program. Z půjčených peněz totiž tato země ještě nevrátila ani euro. Místo toho, aby peníze splatili, jak měli, tak jim byly termíny splatnosti odsunuty až na rok 2040…

Andrej Babiš i Karel Schwarzenberg mají v případě EU zcela nesprávné informace nebo záměrně podvádějí veřejnost.