Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Šest tun perníku? Legalizujte marihuanu!

Výroční zpráva o drogách deklaruje alarmující fakt: V České republice se ročně ilegálně vyrobí až šest tun pervitinu. Což je taková darda, že si věc žádá okamžitou revizi naší protidrogové politiky.

Nejviditelnější aktivitou protidrogovky za poslední léta byla monstrózní Akce Growshop, kdy policisté hromadně zatýkali neozbrojené květináče, a v policejním skladu se ocitl i nejeden pytel hlíny. Nyní se z výroční zprávy o drogách dozvídáme, že ten úplně zbytečný monstrzásah proběhl v době, kdy měla protidrogovka dělat něco úplně jiného než zavírat zahradnictví - totiž honit vařiče pika.

V momentě, kdy se zde vyrobí tak neskutečné a ohrožující množství vysoce rizikového metamfetaminu, je potřeba uvolnit všechny síly protidrogové policie právě proti této činnosti. Proto je jedinou racionální reakcí na perníkovou vlnu plná legalizace marihuany až do tolerance k drobnému prodeji v trafikách - podobně, jako to funguje v Amsterodamu. Zabývat se v době perníkové laviny trávou je asi stejně chytré, jako v rámci boje proti alkoholismu agitovat proti moštům.

Legalizace marihuany by jednak prohloubila nezájem o tuto drogu, který začínáme pozorovat u dnešních mladých, a navíc by uvolnila ruce policii. Kdyby se úsilí věnované Akci Growshop věnovalo potírání vařičů pika, mohla mít policie zabavených pěkných pár desítek kilogramů peří navíc. Proto považuji letošní Zprávu o drogách za vynikající podnět ke skutečně vážné diskusi na téma, jak uvolnit protidrogovce ruce k potírání skutečného zla - peří - legalizací a zdaněním pěstování a prodeje marihuany dospělým uživatelům.