pavel svoboda

pavel svoboda Zdroj: pavelsvoboda.com

LIDOVCI: Výsledek jako za starých časů, ale chtělo by to i jiné voliče, než babičky z Moravy

Nejmenší vládní koaliční strana, KDU-ČSL, získala ve volbách do Evropského parlamentu 9,95 procenta hlasů a bude mít v této evropské instituci tři zástupce. Je to úspěch. Nemůžeme od ní očekávat žádné velké výsledky, ale ani žádné velké problémy. Klidná síla zůstává klidnou.

Pro lidovce je ale výsledek v eurovolbách nesmírně důležitý. Dokázali totiž slušně vylepšit číslo, kterého dosáhli v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny (tehdy to bylo 6,78 procenta). Je to důkaz určité stabilizace strany, která byla předtím mimo sněmovnu. Navíc mají lidovci pořád v některých regionech relativně silné zastoupení a prodloužit by tak mohli svoji úspěšnou volební sérii i na podzim v hlasování do zastupitelstev obcí.

Pro vedení strany je to důkaz, že postupuje správně. Pro část veřejnosti je to pak opakované potvrzení toho, že lidovci jdou s každým a vždy. Kdyby se jim někdo podařilo této nálepky zbavit, mohla by být KDU-ČSL zajímavější stranou i pro mladší voliče, než babičky z východních Čech a Moravy.

Jenže to by museli lidovci méně lavírovat, což vidíme v současném kabinetu Bohuslava Sobotky. Hrají ale na jistotu a proto je jejich volební výsledek v posledním čtvrtstoletí často velmi podobný. Spokojí se s tím?