fiala

fiala Zdroj: Profimedia

ODS: Trik proti euru i léčba Fialou ve volbách zabraly jen trochu, nemoc neskončila

Bývaly doby, kdy by necelých 8 procent hlasů získaných ve volbách, znamenalo pro ODS naprostou katastrofu. Jenže pro stranu, která přežila svoji klinickou smrt, to je v hlasování do Evropského parlamentu vlastně očekávaný. Zachránila se a může dál prodělávat potřebnou rekonvalescenci.

Straně bylo vyčítáno, že použila na voliče v předvolební kampani trik s peticí proti euru a na podporu české koruny. Jistě, o společné měně se v Evropském parlamentu rozhodovat nebude. Jenže pro lepší volební výsledek je někdy nutné zvolit jakýkoli marketing. Ten s eurem zabral, protože se z toho stalo alespoň na chvíli společenské téma.

ODS to dobře věděla, protože její eurolídr Jan Zahradil není politik, kterého by následovaly zástupy voličů. I to se potvrdilo. Zda se někým takovým stane předseda Petr Fiala, se ještě jenom uvidí, ale známý politolog vykročil poměrně dobře. Je určitým stabilizujícím prvkem a to příznivcům strany, kterou předtím rozežral klientelismus a nenasytnost kmotrů, může pomoci.

Po záchraně při volbách do EP ale musí ODS velmi rychle vymyslet, čím by mohla překvapit v podzimních volbách. Pouhé tvrzení, že už bude jiná, nestačí. V Praze opět uvažuje o nasazení Bohuslava Svobody jako lídra a kandidáta na primátora, jenže podobných „Svobodů“ by potřebovala nejméně deset či patnáct. Najdou se?