ČSSD

ČSSD Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Čeká ČSSD zemětřesení a konec podminovaného Sobotky, pokud za týden neuspěje ve volbách?

Sociální demokraté i někteří novináři opakovaně tvrdí, že pokud ČSSD neuspěje příští týden ve volbách do Evropského parlamentu, tak Bohuslav Sobotka vydrží ve svých funkcích. ČSSD téměř jistě v eurovolbách nezvítězí, otázkou ale je, kolik vlastně dostane hlasů. A to může být pro Sobotku, přes všechna současná tvrzení, nepříjemné, pokud ne do budoucna smrtící.

V červnu 2004, kdy byla ČSSD u moci, a premiérem byl Vladimír Špidla, dostala v evropských volbách pouhých 8,78 procenta hlasů. Toho využilo nespokojené křídlo strany a nakonec musel Špilda odstoupit z předsednictví strany i postu premiéra. Paradoxně pak byl odeslán na post eurokomisaře do Bruselu. Sobotku prý podobný osud nečeká.

Žádnou jistotu ale vládce Strakovy akademie ale nemá. Existuje pro to několik velmi vážných důvodů.

Samé nášlapné miny

Většina průzkumů (i když jim nemusíme věřit, protože v několika posledních volbách se pak neshodovaly se skutečnými výsledky) hovoří o tom, že ČSSD skončí v evropských volbách druhá. Ten páteční, od agentur Herzmann a Data Collect, ale přisoudil sociální demokracii až třetí místo za hnutím ANO a TOP 09. To by byl pro Sobotku nesmírný problém, zejména pokud by výsledek osciloval někde mezi 10 až 15 procenty. Premiér by podobný propad svým straníkům nedokázal vysvětlit. Nebylo by co vysvětlovat.

Dalším problémem pro ČSSD je, že i když má současná vládní koalice dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně, tak premiérem je spíše Andrej Babiš než Bohuslav Sobotka. A že lidovci pokukují po všem možném, jen ne po tom, aby sociální demokracii a předsedovi vlády nějak pomáhali.

I když to tak nevypadá, ani situace v samotné ČSSD není stále klidná. Sobotka má silnou oponenturu, jen ta se ocitla v určité defenzivě a není tak hlasitá. Jenže „démoni“ se v politice probouzejí v případech slabších volebních výsledků okamžitě.  

ČSSD se tak podle všeho ocitá na cestě, na kterou se už před časem dostala ODS. Postupné oslabování, skandály, odklon dlouholetých členů od strany, vnitrostranické puče a pnutí, neochota nových lidí za ní kandidovat a úprk možných sponzorů. Navíc to se vše dnes odehrává pod vnějším tlakem nových hnutí a stran.

Bohuslav Sobotka minulý rok tvrdil, že je křesťan a hlásí se ke katolické církvi (poněkud nepochopitelná je pak jeho zatvrzelost vůči církevním restitucím). Takže mu nezbývá, než se modlit a prosit Boha, aby ho zachránil. Jenže podobný úkol nedokáže zvládnout ani Bůh.

Za 10 dní uvidíme víc.