Klára Samková

Klára Samková Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Nejdřív jde od válu Samková, časem půjde celý Úsvit

Okamurovo hnutí Úsvit zápasí s personálními problémy, prostě nemá lidi. Teď ještě vypadla z volebního boje advokátka Klára Samková. Některým lidem v hnutí se nelíbila, protože jim připadala být málo bílou českou ženou. Jenže nikoho zapamatovatelného Okamura místo ní nemá.

Klára Samková je v Česku známou postavou od 90. let. Byla postupně poslankyně federálního parlamentu za Občanské fórum, v roce 2003 Klausova kandidátka na ústavní soudkyni, pak členka ODS a TOP 09. V poslední prezidentské volbě kandidovala na hlavu státu, ale nesehnala dost potřebných podpisů od občanů. Právně zastupovala Tomia Okamuru a měla vést jeho kandidátku v eurovolbách. To poslední angažmá této nesporně výrazné ženy, která je považována za neřízenou střelu, zřejmě definitivně skončilo.

Vůdkyně kandidátky je podezřelá z podvodu. Na problém upozornil Český rozhlas– Radiožurnál. O co jde? Samková údajně koncem roku předstírala, že chce pro sebe od České spořitelny odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Firma, která se jmenuje Sublima, si půjčila 30 miliónů korun. Časem přestala splácet, zbývalo ještě splatit zhruba 21 miliónů. Sublima patří do významného energetického holdingu, sdruženého pod společností Komterm. Peníze na nákup dostala právě od energetického holdingu, který úvěr už bance splácet nechtěl. Banka nevěděla, že pohledávku tak prodává dlužníkovi samotnému.

Banky někdy pohledávky advokátům prodávají a ti je pak sami vymáhají. Banka se sice zajímá o vztahy advokáta a dlužníka, ale odkázána je na otevřené zdroje. Kdyby Česká spořitelna věděla, odkud má Samková peníze, tak by jí pohledávku neprodala.

Těsně před volbami

Věc vyšla najevo čtrnáct dní před eurovolbami. Kauza se tak rozpadá na dvě odlišné. První, jestli Samková něco provedla, druhá, jestli je toto načasování náhodné. S otázkou viny si musíme počkat. A úmysl? Podle volebního modelu STEM se šance Úsvitu v dubnu pohybují kolem dvou procent, tedy skutečně nic moc. Tolik má i pirátská strana. Víc má o pár desetin i rozkládající se SPOZ.

Je pravda, že kdyby to byl atentát na Samkovou a okamurovce, bylo by to načasované dobře. Za těch pár dní se nikdo očistit nemůže. Jenže Úsvit je na tom tak bledě, zvlášť co vyšly najevo jeho vnitřní finanční kejkle, že není třeba ho nijak dorazit. Mohl by to být také útok od nějakého stoupence této populistické a xenofobní strany, kterého neukonejšilo ani poněkud trapné ujišťování vůdce Tomia, že Samková nemá ani kapku cikánské krve.

To je sice nesmysl, protože to má v této zemi každý, ale Samková se mnoha úsvitářům nelíbí. Stejně je moc tmavá a určitě nějaké cikánské elementy zná, když je hájí. Pokud by ale vítr vanul z této strany, moc si nepomohli. Drtivá většina voličů asi bude marně vzpomínat na nějaké jiné stranické jméno, které by znali, kromě Okamurova.

Nejsou lidi

Personální bída, do jaké se Okamurovo spasitelské očistné hnutí dostalo, bije do očí. Nikoho nemají.

O momentálním politickém osudu Samkové už bylo rozhodnuto. „Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli vyzvat Kláru Samkovou k odstoupení z kandidátky. Chceme jí dát možnost důstojně odstoupit. Pokud této možnosti nevyužije, dojde k jejímu vyškrtnutí,” řekl předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Ať už Samková něco provedla, nebo ne, jsou to zlatá slova. Ještě na ně dojde v jiných souvislostech. Celý Úsvit by měl důstojně včas odejít, dokud je čas.