Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Prezident letos s Rusy slavit nebude. To je dobře, bylo by to neskutečně trapné

Prezident Miloš Zeman letos nepůjde 9. května na ruskou ambasádu. Je to pochopitelné a v souladu se situací a naší zahraniční politikou. Slavit osvobození s okupanty by bylo divné.

Trochu s pocitem zděšení čekali občané, jestli naši představitelé dorazí k Rusům 9. května oslavovat vítězství nad nacistickým Německem. Smůla je v tom, že Rusové to slaví o den později, než celá Evropa, tak se nejde dost dobře vymlouvat, že slavíme jinde. Jistě, proč nejít na oslavu k osvoboditelům? Nikdo SSSR přece neupírá, že bez něj by válka trvala o mnoho déle, že za ni zaplatili dvaceti až třiceti miliony lidí. Jenže to všechno ještě neznamená, že po celou tu dobu byl stalinistický režim diktaturou, která sama vraždila a mučila své lidi. Která si po dohodě s Hitlerem ukrojila kus Polska. Diktatura, která povraždila polské vojáky v Katynu.

Mnoho z těch, co bojovali proti Hitlerovi, musel Stalin vytahovat ze svých lágrů, protože mu teklo do bot. V nemilosti byl Ludvík Svoboda, vynálezce později slavných raket Koroljov. Generály, které by potřeboval, si sám v roce 1938 Stalin nechal ve vykonstruovaných procesech popravit. Když válka na východě vypukla, Stalin v depresi na několik dní zmizel, aby se objevil se svým slavným projevem, kde občany oslovil „bratři a sestry“. A pravoslavné církvi najednou dovolil ožít, teologii studovat, kostely otevřít.

Nepřítel nepřítele

Západ Stalina podpořil, protož nepřítel našeho nepřítele je přítel. Spojenec, lépe řečeno. Navíc západní politici, kromě zoufalého Churchilla, který tomu musel přihlížet, uvěřili, že Rusko se bude demokratizovat. To si asi myslel i prezident Beneš, byť byl mnohokrát varován, třeba šéfem svých zpravodajců Františkem Moravcem. Nic takového ale nehrozilo. Z osvobozených území udělal Stalin opět zotročená území. Dějiny nejsou černobílé, jsou barevné. Bohužel jednou z těch barev je barva krve. Vlastní, cizí…

Zeman před časem vyzval Severoatlantickou alianci a Evropskou unii k preventivnímu zastrašení Ruska od rozšíření vojenských akcí na Ukrajině a vyslovil se pro vstup jednotek NATO na Ukrajinu, pokud ruská armáda rozšíří své operace mimo Krym. Na oslavu nepůjde. Ani ministr zahraničí tam nepůjde. Je to pochopitelné, Rusové jsou dnes na Ukrajině a jinde okupanti a podněcují nebezpečný konflikt. Putin, důstojník KGB, se chová jako fašista. Vlastně ne, on je fašista. Proč s ním slavit. Jeho ambice jsou velké, je potřeba ho trochu vrátit do reality. Vládne zaostalé zemi, která má velkou armádu, ale žije jen z vývozu surovin, demograficky vymírá a nikdo ji nemá rád, jen bývalý německý kancléř Gerhard Schröeder, nyní na výplatní pásce Rusů. No a ještě práskač Snowden, kterému nic jiného nezbývá, než mít Rusy rád, Jinak půjde v Americe sedět. A taky ten herec, co hrál Obelixe....

Jen je třeba to dotáhnout důsledně do konce. Máme posílit svou armádu, brát vážně ruské agenty, kterými je západní Evropa i naše země prolezlá a hlásit se k dodržování lidských práv všude na světě. To se týká i Číny, je třeba této vládě připomenout. A jakékoli jiné země včetně té vlastní.