pelta fotbal

pelta fotbal Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Celá země křičí „Pelta je ču..k!“ Fotbalový svaz sjednotil fanoušky a udělal velkou chybu

Fotbalová asociace České republiky dokázala to, co ještě nikdo předtím. Sjednotit pokřik fotbalových fanoušků různých klubů na všech stadionech. Z ochozů i mimo ně v posledních týdnech zní hlasité „Pelta je ču..k!“. Tak označují návštěvníci fotbalové ligy, a nejenom oni, šéfa našeho fotbalu. Asociace chtěla tomu zabránit tím, že rozhodčí přerušují zápasy. Tím ale fanoušky jen dál provokují.

Absurdní přitom je, že zápasy jsou přerušovány kvůli pokřikům, které označují předsedu fotbalové asociace za orgán mužského těla. Když předtím na některých stadionech neurvalci řvali rasistická a protižidovská hesla, nebo dokonce nacistický pozdrav „Sieg Heil“, tak se většinou nepřerušovalo.

Trenéři jsou už z přerušování zápasů pořádně otrávení. Někteří funkcionáři se pak domnívají, že někdo křičí heslo o Peltovi jen proto, aby druhý tým vyvedl z tempa, aby se skutečně muselo utkání přerušit.

Jistě, řvát podobné věci je neslušné, a protože na fotbal chodí i děti, jedná se, eufemisticky řečeno, o pokřiky nevhodné. Jenže výsledkem zákazu takového skandování je narušení regulérnosti fotbalové ligy. Čím víc se něco podobného zakazuje, tím se stává situace horší a horší. Na Peltu už pokřikují i lidé, kteří předtím fandili jen slušně. V pondělí dokonce příznivci Olomouce a ostravského Baníku zápas bojkotovali a někteří z nich fandili jen před stadionem.

Jak se bude blížit konec ligy, je možné, že některé zápasy se ani nedohrají, protože už nebude o co bojovat a fanoušky ve skandování vulgarit nic nezastaví. Asociace při ochraně svého šéfa zjevně udělala chybu. Jak ji napravit?

Možnosti jsou pouze dvě – buď občas pokřik vydržet a nevšímat si ho, nebo bude muset Miroslav Pelta z funkce odstoupit, protože situace se stane postupně neúnosnou pro všechny. Pro hráče, pro fanoušky, pro kluby, pro trenéry, pro televize i pro sponzory.

Odváží se ale někdo k podobným krokům?

Scénka z hry „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“, která se věnuje právě Miroslavu Peltovi: