Sobotka, Zeman

Sobotka, Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Zeman a Sobotka chtějí vzít lidem práci, když podporují zvýšení minimální mzdy

Prezident Miloš Zeman pochválil premiéra Bohuslava Sobotku za plán zvýšit příští rok minimální mzdu na 9000 korun. Jenže tisíce lidí s nízkou kvalifikací vysoká minimální mzda připraví o práci.

Zeman i Sobotka podpořili myšlenku zvyšování minimální mzdy i na sobotním sjezdu odborářů. Podle nich bude vyšší minimální mzda motivovat lidi k práci, místo aby záviseli na sociálních dávkách.

To je velký omyl. Zeman vychází z keynesiánské ekonomie, podle které jde blahobyt zajišťovat novými a novými zásahy vlády do ekonomiky.

Jenže lidé nejsou hloupí. Co udělá firma, která bude muset platit 9000 korun za práci, která má pro ni hodnotu 8000 korun? Buď zaměstnance propustí a bude více investovat do technologií, které dělníky nahradí. Nebo přesune výrobu do zemí, kde bude možné vyrábět levněji.

V obou případech přijdou o práci ti, které vláda chtěla bránit.

Miloše Zemana se samozřejmě minimální mzda nijak netýká, takže si s ní může politicky hrát. Nedotkne se ani většiny zaměstnanců. Dotkne se ale mladých lidí po škole bez praxe, dotkne se nevyučených lidí, dotkne se zdravotně postižených, dotkne se matek po mateřské dovolené. Dotkne se těch nejzranitelnějších, kterým má stát údajně pomáhat.

Nezaměstnanost je u nás rekordně vysoká. Zvýšení minimální mzdy ji snížit nepomůže. Pomohlo by spíš snížení daní a odvodů.

Levice si myslí, že blahobyt se dá zvýšit nařízeními a regulacemi. Neustále ale opakují staré chyby. Těžko říci, jestli Miloš Zeman, vystudovaný ekonom, nechápe důsledky minimální mzdy. Prezident se asi jen chtěl zalíbit odborářům, aby posílil svou image lidového prezidenta.