Sobotka

Sobotka Zdroj: Václav Teichmann

DUŠAN ŠRÁMEK: Bohuslav Sobotka je pro srandu králíkům

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek oznámil, že kašle na usnesení vedení ČSSD, a že si ke své hejtmanské funkci ponechá i funkci poslaneckou. Zařadil se tak po bok hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Novotném. Pokud bychom jejich vystoupení brali jako sportovní zápas, poměr těch, kteří vyslyšeli volání ústředního výkonného výboru, a těmi, kteří se k němu otočili zády, je 3:2, tedy nic moc.

Jde jenom o další z důkazů, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i přes své vítězství nad „lánskými pučisty“ nemá stranu pod kontrolou, a že je akorát tak pro srandu králíkům. A to i přesto, že Běhounek na kandidátce ČSSD figuroval jako nestraník. Těžko by si dokázal někdo podobnou situaci představit za Miloše Zemana či Jiřího Paroubka. Ti by k podobné situaci nenechali ani dojít, a pokud ano, oba sabotéři by se nestačili divit. Je ovšem evidentní, že Sobotka nemá ani koule, ani reálnou moc s nimi jakkoli zatočit. Ostatně i z reakcí je vidět, že vedení strany zní kakofonicky, a že předseda by nějaký tvrdší střet nejspíše nevyhrál. Zatímco Sobotkovi nejbližší spojenci, jako je Jiří Dienstbier, hovoří o zradě na voličích, Michal Hašek jako vůdce vnitrostranické opozice o revoltujících kolezích hovoří jako o „skvělých chlapech, jejichž práce si váží.“

Hašek sám se funkce vzdal, což se dalo nakonec i očekávat. Po neúspěšné snaze o převzetí strany si ještě líže rány, a je na něj příliš vidět. Proč tedy riskovat a znovu nasazovat vlastní krk, když může použít jako beranidlo své stranické spojence? Je totiž nad slunce jasné, že bez jeho tichého souhlasu a podpory by si oba „hejtmanci“ svou revoltu nedovolili. Jako předseda Asociace krajů je Hašek i členem politického grémia, byť s poradním hlasem, takže zřeknutím se poslaneckého mandátu žádnou velkou ztrátu vlivu neriskuje. Po odchodu ze sněmovny navíc nebude tolik na ráně, a tak se bude moci s plnou vervou věnovat na jižní Moravě dalšímu mazání Sobotkových schodů.

Co si lze tak myslet o morálním profilu obou hejtmanů, kteří nejprve k přijatému usnesení necekli ani slovo, a dnes se postavili na zadní? Legrační jsou vysvětlení, kterými oba politici svůj krok ospravedlňují. Zatímco Běhounek hovoří o tom, že kraj Vysočina nepatří k „silným krajům“, čímž chce zřejmě říci, že bez něj by se chudák kraj položil, vysvětlení karlovarského hejtmana Novotného je ještě absurdnější. Jako poslanec se totiž může setkávat se členy vlády, takže kdyby tuto možnost neměl, musel by se objednávat a jednat s kdovíjakými pucfleky. Člověk aby si pomalu myslel, že ve Strakovce vládne etiketa jak za císaře pána.

Jenže morální máslo na hlavě má i sama ČSSD. Jednak lze s úspěchem pochybovat o tom, že by podobné diskriminační usnesení prošlo i nějakým testem zákonného přezkumu, a jednak si od počátku strana dělala z voličů dobrý den. Vždyť nemusela hejtmany na kandidátky do Poslanecké sněmovny vůbec stavět. Jenže ti se jí hodili jako přirozená vějička pro voliče. Kdo je potom tady větší podvodník? Revoltující politici, anebo vedení ČSSD, které tyto osoby kandidovalo do obou funkcí, ačkoli vědělo, že budou muset jednu z nich opustit?