Cliven Bundy

Cliven Bundy Zdroj: allthingscrimeblog.com

Vášnivý spor o tom, komu patří půda. Vzpurného rančera chrání v Nevadě domobrana

V americkém státě Nevada se místní domobrana postavila za rančera, kterému federální vláda chtěla zabavit dobytek. Rančer Cliven Bundy se stal hrdinou odporu svobodného člověka proti vládní moci.

Zdánlivě jde o jednoduchou úřední záležitost. Rančer Cliven Bundy z Nevady podle úředníků dluží Pozemkovému fondu poplatky za to, že se jeho dobytek pase na federální půdě. Bundy ale tvrdí, že půda není federální a že jeho rodina pase dobytek na této půdě už od roku 1870. Půda přece patří tomu, kdo ji obdělává. Když Nevada vstoupila do USA, žádnou půdu na federální vládu nepřevedla.

Jenže federální vláda tvrdí, že tradiční práva pastvy byla omezena řadou zákonů, včetně zákona na ochranu přírody, který zde má chránit pouštní želvu, a že se všemi pokutami dluh Bundyho činí milion dolarů (dvacet milionů korun).

Spor se vyhrotil letos v dubnu, když se Pozemkový fond (Bureau of Land Management) pokusil rančerovi zabavit dobytek, aby z jeho prodeje získal údajně dlužené poplatky za pastvu. Exekutoři nahnali dobytek do provizorních ohrad a chystali se ho hnát na trh k prodeji.

V Nevadě se ale nenašel jediný farmář, který by zabavený dobytek koupil. Podle starých zvyků se od zlodějů dobytka nenakupuje a ten, kdo by tuto zásadu porušil, by přišel o čest.

Za Bundyho se ale postavila místní domobrana. Ostatní rančeři na koních se zbraněmi přijeli bránit Bundyho dobytek před jeho odvlečením vládní agenturou. Jeden z nich říká: „Federální vláda nás chce pořád jen ovládat. Nenechám se ovládat!“ V jedné ruce držel kapesní vydání ústavy Spojených států, ve druhé pušku.

Exekutoři Pozemkového fondu se prozatím stáhli a domobrana slaví jednu vyhranou bitvu. Je skvělé, když lidé nepodlehnou nátlaku vlády a dokážou se společně proti ní postavit. Je ale jen otázkou času, co úředníci vymyslí.