Robert Šlachta a jeho lidé se reálně nikomu nezpovídají

Robert Šlachta a jeho lidé se reálně nikomu nezpovídají Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Vietnamské tržnice v Česku jsou rájem organizovaného zločinu. Kde se poflakuje ÚOOZ?

Česká republika opět pojednou zazářila ve světlech světových ramp v oboru, kde není o co stát. V pravidelné výroční zprávě Interpolu se objevily vietnamské tržnice jako jedno z největších bezpečnostních rizik na poli organizovaného zločinu. Ocitli jsme se tak v opravdu „dobré“ společnosti – hned vedle prodeje zbraní drogovému kartelu v Kolumbii, obchodu s bílým masem v Africe a výrobou padělaných součástek vrtulníků a dopravních letadel v Číně.

Ukazuje se tak, že zákaz prodeje cigaret na stáncích, který začal platit v roce 2004, už svými účinky vyšuměl, a černý trh opět pomalu ale jistě začíná růst. Základní problém je jasný – čím vyšší je spotřební daň, tím větší je prémie z překračování zákona. Nepřekvapí tedy, že k pašování cigaret dochází ze zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko či Rusko, kde je spotřební daň, tedy i cena nižší. U hranic s Polskem, které je tranzitní zemí z východu Evropy k nám, lze nápodoby camelek nebo marlborek koupit za třicet korun. To už se vyplatí, když na tuzemském trhu stojí obě značky více jako osmdesát korun. Na západních hranicích stojí pašunk cigaret Marlboro padesátikorunu, a v Německu originál pět eur. Není proto divu, že k nám jezdí jednodenní zájezdy z Německa a Rakouska čistě na nákup cigaret. To, že padělaná kvalita stála už u našich západních sousedů několik životů, je zatím příliš netrápí. Jak je bohužel vidět, problém evidentně příliš netrápí ani naše policejní orgány.

Celé to příliš připomíná černý trh s lihem. Každý věděl, že zde existuje, ale roky se nic nedělo. Musela přijít až metanolová aféra se čtyřiceti mrtvými, aby se policie konečně rozhoupala. Stejně jako u alkoholu, i u cigaret jde především o otázku organizovaného zločinu. Občasné razie v tržnicích či sem tam odhalená balírna jsou sice fajn, ale bez toho, aby byli chyceni i ti na pomyslném vrcholu zločinu, to valnou cenu nemá. Pěšáky vždycky nahradí jiní, a kšeft kvete vesele dál. Pokud není zlikvidována celá síť i s organizátory, půjde vždycky o drobné.

U nás se boji s organizovaným zločinem věnuje, respektive měl by se věnovat ÚOOZ. Jaká je ale jeho největší rána? Ostuda s nezákonným stíháním tří bývalých poslanců, kontroverzní stíhání bývalého premiéra v téže věci, paranoidní výmysly o jakémsi protistátním spikleneckém centru a pouštění informací z trestních řízení spřáteleným novinářům. Vláda Petra Nečase se chystala takzvané policejní speciály zrušit, respektive převést pod jeden vrcholný kriminální úřad. K tomu už se bohužel nedostala, a je otázkou, zda protivládní policejní puč nebyl i o tom tomu zabránit.

Zrušit samostatnost policejních speciálů chtěl i neúspěšný pretendent na policejního prezidenta Dušan Brunclík, zatímco Tomáš Tuhý hned při svém nástupu konstatoval, že na současné policejní organizaci nebude nic měnit. A tak se budou zřejmě i nadále „šlachtovci“ věnovat politikaření, zatímco vietnamské tržnice v českém pohraničí zůstanou i nadále mezinárodním bezpečnostním rizikem.