Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Profimedia.cz

Právo nosit zbraň jako téma voleb do Evropského parlamentu

Komisařka EU Cecilia Malmströmová na konci minulého roku oznámila, že chce sjednotit legislativu držení zbraní. Chce zpřísnit směrnici, která se týká pravidel držení zbraní v jednotlivých členských státech. To vyvolalo kontroverzi a tak toto téma uchopily i některé české strany pro volby do Evropského parlamentu.

Dosud unijní směrnice omezující držení zbraní jen říká, že zbraň lze nabýt v každém členském státě na základě povolení, ale nestanoví podmínky takového povolení. Evropská komise chce podmínky nabývání a držení zbraní zpřísnit. Ve Spojených státech právo držet zbraň garantuje přímo ústava v druhém dodatku, a tak jednotlivé státy ani federální vláda nesmí toto právo omezit. Právo držet zbraň je považované za základní právo pro domobranu i pro obranu člověka a jeho majetku.

Různá omezení přicházejí v jednotlivých amerických státech, pokud už byl někdo trestaný, je narkomanem, nebo je jinak nezpůsobilý k držení zbraně. Právo bránit se je ale nerozlučně spjato s právem na život a majetek. Jestliže člověk má právo na život a majetek, musí mít také možnost toto právo bránit.

Střelnou zbraň lze jednoduše koupit v USA či ve Švýcarsku. Naopak v Lucembursku jsou zbraně pro občany zakázané. V České republice či Německu je k získání zbraně potřeba získat zbrojní pas, což vyžaduje mimo jiné praktické zkoušky ze střelby a manipulace se zbraní. Snahy komisařky omezit držení zbraní se nelíbí Sdružení na ochranu práv držitelů zbraní. Nechtějí, aby se tato záležitost vůbec řešila na úrovni EU. Stejný postoj zaujaly i některé politické strany. Strana Věci veřejné a nově vzniklá Občanská konzervativní strana mají toto téma přímo ve volebních programech pro letošní volby do Evropského parlamentu, které se budou konat 23. a 24. května.