Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia.cz

Babišovo ticho zaplaťbůh nefunguje!

Už druhý den po skandálu ministra Babiše se ukázalo, že mediální ticho, které si chtěl koupit nákupem vlivných medií, nefunguje. Proti Babišovu hrubému faulu se zneužitím pravomoci nakonec musely psát i jeho vlastní servery.

V pondělí jsem zde na serveru i do tištěného Reflexu psal, jak si Andrej Babiš koupil mediální ticho kolem svých malérů a jak iDnes.cz - jeho asi nejvlivnější medium - hrobově mlčí o jeho zneužití pravomoci. Už v úterý večer se ale ukázalo, že demokracie a svoboda slova, které dosud panují, jsou silnější než vliv ministra oligarchy.

Ale zrekapitulujme si celou causu od začátku. Nejprve se paní ministryně Válková (za ANO) vysvětlila, že se tady za války nedělo nic až zas tak strašného. Pak se strhnul povyk, vyjádřili se k tomu skoro všichni, a snad kromě neonacistů každému ten nablblý a nepravdivý výrok vadil.

Pak se, v pondělí 24. března, na brífingu vlády zeptal redaktor Echo24 (který rozhovor s paní ministryní včetně jejího výroku publikoval), co na tento výrok své ministryně pan Babiš říká. Následně se Andrej Babiš rozzuřil, hrubě napadl novináře, který se zeptal, obvinil ho z podujatosti, a následně začal skrytě vyhrožovat financiérovi serveru „majetkovým přiznáním.“ To se událo někdy ve 13.34 - 13.36. Odpoledne se na iDnes.cz objevilo z vládního brífinku video, které jak na potvoru zachytilo jen posledních pár vteřin Babišova výstupu. Samo vyhrožování ve videu nebylo, a na serveru o něm nebylo ani slovo. Bylo ale k nalezení na serveru České televize, která brífink odvysílala.

Sepsal jsem okamžitě pro reflex.cz o celé věci zprávu, a na poslední chvíli před uzávěrkou jsme událost zvolili tématem úvodníku Reflexu. Tak intenzivní útok na svobodu slova, jaký Babiš předvedl, totiž naše republika ještě nezažila. Ministr financí a zároveň mediální magnát vyhrožuje hlavnímu sponzorovi konkurenčního media „majetkovým přiznáním“.

Ještě v pondělí večer začaly skandálem žít sociální sítě. Kolem desáté večer vyšel můj článek na reflex.cz - včetně linků na nekompletní video na serveru iDnes. Do rána si ho přečetlo prvních dvacet tisíc lidí. Kromě toho odeslal šéfredaktor Respektu Erik Tabery Babišovi sice zdvořilý, ale velmi ostrý otevřený dopis, co to jako má znamenat. V úterý Babišovým skandálem žil celý Facebook, prakticky všichni novináři, a samozřejmě i to, čemu se říká pražská intelektuální kavárna. iDnes a Babiš jako jeho majitel se tím, jak na jeho serveru nebylo o skandálu ani slovo, pomalu dostávali do neudržitelné pozice.

V úterý  25. března v 16:39 došlo k obratu a Babiš spolu s iDnes kapitulovali. Na jeho vlastním iDnesu vyšel velmi trefný analytický článek Karla Škrabala (přiznávám, že ten chlap má gule) s názvem "Úspěšný a agresivní Babiš. Jaký bude, až se mu přestane dařit?" Mimo jiné se dočteme věty, které bych okamžitě kdykoliv podepsal, cituji: "Politik, který vypouští existenční výhrůžky médiím kvůli tomu, co píší, je nebezpečný. Třeba jako ministr financí vyhrožující názorovým oponentům daňovými kontrolami. Je nebezpečný pro demokracii a svobodu, což jsou hodnoty největší a nejdůležitější. Včetně svobody slova. Důležitější než třeba to, jak se (ne)maká nebo (ne)krade."

Výsledek je to více než pozitivní. Mlčení Babišova serveru k Babišově sprosťárně bylo k ničemu, dokonce se pro pana Babiše ukázalo kontraproduktivním. Pokus zamlčet skandál vedl k takovému mediálnímu a veřejnému tlaku, že o věci mluví všichni, a pana ministra nakonec muselo mimořádně ostře zkritizovat i nejvlivnější medium, které mu patří. Svoboda slova odolala prvnímu vážnému útoku.

Věřme, že to tak zůstane alespoň do doby, dokud ANO v dalších volbách nezíská ústavní většinu. V demokratické společnosti se prostě nedá zajistit, aby všichni drželi hubu o prů****ch šéfa. Stát totiž není firma a nedá se tak řídit.

Škrabalův text na idnes.cz najdete zde.