Janukovyč a Putin

Janukovyč a Putin Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Z Janukovyče bude plyšáček, kterého budou Rusové rádi ukazovat

Jak se dalo čekat, pokud se Janukovyč mihnul v Sevastopolu, bude zanedlouho v Rusku. Tam prohlásil, že je pořád prezidentem. Zřejmě už tak bude vstupovat doživotně.

Sotva se dalo čekat, že Janukovyč řekne, že prezidentem není a dobrovolně se vydá nové moci, která ho vidí z desítek vražd.

Moskvě se sice moc nedaří, ale aspoň teď má bonus v podobě zaručeně pravého ukrajinského prezidenta, což se může hodit. Zaručeně pravý prezident v exilu není úplná politická mrtvola. Je to něco jako zombie, nemrtvý. Jeho vliv je úměrný podpoře v bývalé domovině a podpoře nového živitele a ochránce. Janukovyče se ale zřekla i jeho vlastní strana a nezdá se, že by po něm někdo toužil, ani nacionalisté všech zúčastněných stran, ani demokraté, ani fašisté.

Janukovyčovo sesazení bylo pochopitelně na hraně, nicméně parlament ho odhlasoval a byl to on, kdo nejdřív utekl a přestal komunikovat. Že utekl je pochopitelně z jeho strany rozumné, přece nepůjde sedět, když je o něj postaráno. Taky představa, že skončí v kleci u soudu jako egyptský Mubarak, ho jistě nenaplňovala nadšením. Taky je teď volná cela po Tymošenkové. Je ale zvyklý na jiný standard. Jako protřelý funkcionář jistě nebyl tak hloupý, aby nechal všechny peníze na Ukrajině.

Pozor na cestování!

Rusům teď bude dělat dalšího plyšáka, kterého bude možné vytahovat a ukazovat podle potřeby. Bude s Gerardem Depardieu v dobré společnosti. Mohli by spolu natočit nějaký film, úspěch by byl zaručen. Jen si bude muset dávat pozor na to, aby nevycestoval do nějaké země, kde pro něj nebudou mít pochopení a mohli by ho tam zatknout a poslat do Haagu. Vzhledem k tomu, že teď Rusové chtějí mít vojenskou přítomnost po celé zeměkouli, třeba na Kubě a ve Vietnamu, dostane se Janukovyč možná i na pláž.

Pokud si ho Rusové někdy na tancích nepřivezou na Ukrajinu jako kdysi Babraka Karmala do okupovaného Afghánistánu, dožije zřejmě zapomenut v exilu a jeho smrti budou noviny věnovat dva řádky. O následcích jeho vládnutí budeme ale možná číst ještě dost dlouho.