Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

Miloš Zeman ve Štrasburku, chválil euro a přimluvil se za společnou armádu

Musím se přiznat, že zahraniční cesty českého prezidenta sleduji s jistými obavami. Co kdyby ho zase někde napadlo předvést svůj neotřelý způsob humoru?

Strach byl v tomto případě zbytečný. Nic sporného se během projevu Miloše Zemana před europoslanci ve Štrasburku nestalo. Na rozdíl od projevů určených domácím posluchačům, nebylo jeho vystoupení v Evropském parlamentu kontroverzní.

Přimluvil se za větší integraci Evropské unie, zavedení společné evropské armády a politiky a řekl, že je velkým stoupencem toho, aby Česko co nejdříve přijalo euro. Zároveň kritizoval Unii za přehnanou byrokracii, vymýšlení malicherných směrnic (typu té, která vedla k povinnému zavedení úsporných žárovek) a složitou strukturu unijních institucí. Tyto věci prý nejsou součástí jeho evropského snu. Za své vystoupení slyšel český prezident potlesk. Je třeba říci, že jeho předchůdce Václav Klaus svým nesmlouvavým odporem ke všemu bruselskému a tím jak dával přednost zájmům Moskvy před zájmy Západu, vytvořil v unijních orgánech prostředí, které bylo k třetímu českému prezidentovi vstřícné, dříve než vůbec promluvil. A Miloš Zeman toho dobře využil.

Trochu podivné bylo jen, že k přednesení projevu, zvolil český prezident angličtinu. Nejen, že jeho projev v tomto jazyce není úplně suverénní, ale z důvodů zvýšení prestiže svého úřadu a země by, pokud je to jen trochu možné, měl nejvyšší český představitel své projevy pronášet v rodném jazyce.