José Manuel Barroso

José Manuel Barroso Zdroj: EPA

ANDREA HOLOPOVÁ: Vrchní komisař EU straší Skoty bojující za nezávislost

Předseda Evropské komise v interview pro britskou BBC varoval Skoty před snahou o osamostatnění od Velké Británie. Skotsko by podle něj pak stěží mohlo být členem EU.

Skotské referendum o nezávislosti na Velké Británii se bude konat letos v září. Podle průzkumů je výsledek nejistý, zhruba polovina Skotů je pro osamostatnění, druhá polovina je ale pro další setrvání v rámci Británie.

V případě osamostatnění by Skotsko jako nový stát nebylo členem Evropské unie, pokud nedojde včas ke změně Smlouvy o EU. Takovou změnu by ovšem musely podpořit všechny členské státy. Podle Barrosa by takový souhlas všech byl „extrémně nepravděpodobný, ne-li nemožný“. Šéf Evropské komise dokonce přirovnal příklad Skotska ke Kosovu, jehož odtržení od Srbska neuznalo například Španělsko či Slovensko. Podobně loni varoval jiný vysoký představitel EU Herman van Rompuy Katalánce před osamostatněním od Španělska.

Zajímavé je, že když se konalo v roce 1975 v Británii referendum o setrvání v Evropských společenstvích (dnešní EU), hlasovalo tenkrát pro vystoupení 32,8 procent obyvatel Velké Británie, a přitom v samotném Skotsku hlasovalo pro vystoupení přes 41 procent voličů. Ukazuje to, že Skotové jsou od počátku k evropské integraci ještě skeptičtější než Angličané.

Představitelé EU by se ale měli zdržet komentářů k vnitřním záležitostem jiných zemí a neměli by dopředu hodnotit pravděpodobnost, s jakou budou členské země podporovat rozšíření EU o nový stát.