Šárka Pančochová

Šárka Pančochová Zdroj: Isifa.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kauza Pančochová: Falešný poplach!

Falešná causa kolem údajného útoku na snowbordistku Šárku Pančochovou ukazuje, že veřejnost ještě nepřivykla otevřenosti medií. Novinář má povinnost klást dotazy, které mohou být bolavé, a není třeba je chápat jako útok.

Server Idnes.cz uspořádal online chat s naší slavnou snowboardistkou. A je z toho škandál, který bulvár nazývá „sexuálním útokem“. Když se nějaký čtenář zeptal „Seš lesba?“, sportovkyně zaškrtla políčko „odmítám odpovídat“. A přestože chatujícím takto označená otázka se většinou neobjeví na serveru, tahle otázka i s odpovědí vyšla a byla prezentována čtenářům. Server extra.cz o tom referoval článkem s titulkem „Sexuální útok na Pančochovou: Babišovy noviny ji donutily připustit spekulace o lesbické orientaci! Tohle si naše Šárka opravdu nezasloužila!“ a na Facebooku je causy víc než olympiády.

Nedá mi to, abych se kolegů z Idnes, které dotaz i Šárčinu odpověď zveřejnili, nezastal. Novinář je tady od toho, aby kladl dotazy - nebo je v případě chatu, kdy se ptají čtenáři, alespoň zveřejnil. Včetně rozpačité neodpovědi snowboardistky. Klást nepříjemné dotazy a zveřejňovat na ně odpovědi prostě patří k novinářskému řemeslu, a když je dotaz důležitý, je z hlediska závazku pravdivého informování veřejnosti povinností novináře, takový dotaz položit. či zveřejnit.

V duchu této logiky proto prosím kolegy z Babišových medií, aby se nezapomněli pana majitele pro nějaký příští článek zeptat, zda je či byl agentem KGB. Je to mnohem důležitější než sexuální orientace nějaké sportovkyně. Takže - kdy se v MF Dnes dočtu odpověď na tuhle palčivou otázku?