Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: Isifa. com

VILIAM BUCHERT: Pravdoláskaři jdou do boje pod vedením Bursíka. Zaútočí na zelené, TOP 09 i Zemana

Na české politické scéně se objevila další strana. Novou Liberálně ekologickou stranu povede jako předseda exministr životního prostředí a bývalý šéf zelených, Martin Bursík. A podporují ji také některé známé osobnosti. Má něco podobného šanci?

Členy či zatím jen příznivci nové strany jsou například herečka Eva Holubová, textař Michal Horáček, filmařka Olga Sommerová, známý lékařský buřič Jan Hnízdil a další. Hrdě se hlásí k odkazu Václava Havla, ekologickému zaměření, ale vše je posunuto mírně doprava od středu. Terče, do kterých se chce LES trefovat je mnoho – zelení, TOP 09, prezident Miloš Zeman a všichni zklamaní voliči, kteří kdysi hlasovali pro středové strany, které po čase zmizely v propadlišti dějin. To není pro Liberálně ekologickou stranu právě dobré znamení.

Podobná seskupení na naší politické scéně vždy vydržela jen chvilku, protože nabízejí všechno pro všechny. Z vějíře politických názorů dělají skládačku, která se při větších tlacích a problémech rozpadne. Podle zakládajícího manifestu se dá LES přirovnat k německé liberální FDP, která byla ve volbách v poslední době střídavě velmi úspěšná a pak hodně neúspěšná.

Navíc každá z výrazných osobností LESu bude chtít prosadit to své, každý se bude vyjadřovat ke všemu a každý má navíc své povolání. Na politiku nezbude tolik času a Martin Bursík to sám neutáhne. Chybí stranická struktura, pouze nadšení nestačí. Zdá se také, že se jedná o stranu zaměřenou čistě na města, což ve volbách stačit nemusí.

Na druhou stranu jsou některé myšlenky nové strany sympatické. „Dochází k relativizaci dobra a zla a zločiny komunismu jsou bagatelizovány. Ruský vliv přitom cítíme nejen od okamžiku, kdy byl zvolen prezidentem Miloš Zeman. Rusko se nesmířilo s tím, že se Česká republika stala součástí Evropské unie a NATO," uvedl ve svém nedělním projevu předseda Bursík. „Problém je, že se koncentruje politická, ekonomická a mediální moc," řekl pak Martin Bursík v narážce na hnutí ANO.

Liberálně ekologická strana chce už kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu, její kandidátku povede bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Pokud by LES uspěl, vznikne tím další problém pro strany „motající“ se kolem politického středu a mírně napravo.

Manifest nově založené Liberálně ekologické strany najdete ZDE.