Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

MIROSLAV CVRČEK: Dotací z Evropské unie čerpáme až až

Během dvou dnů se v českých médiích objevily dvě zásadně znějící zprávy vztahující se k příjmům českých subjektů z unijního rozpočtu. Nejdřív že Česko loni čerpalo dotace nejhůř ze všech států, následně že loni Česko dostalo z EU nejvíc peněz v historii.

Je to tak, že od roku 2006 roste čistá pozice ČR i celková suma peněz mířící do Česka z unijního rozpočtu každý rok s jedinou výjimkou v roce 2011. Loni příjmy rozpočtu do České republiky převyšovaly české platby do unie o 84 miliard korun, přičemž platby dosáhly výše 41,7 miliardy korun. Přesto Česko loni podle nové ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové nevyčerpalo zhruba 10 miliard korun, které vyčerpat mělo, čímž se zařadilo na první místo. A zatímco Jourová musí na kobereček do Bruselu, ostatní členové nové vlády nadávají na staré garnitury, jak ty dotace špatně využívaly.

Řekněme si, co také v oněch 84 miliardách korun, které nám Brusel posílá z jiných států, je. Třeba na zemědělství jde 31 miliard. Základem jsou dotace v rámci společné zemědělské politiky. Důvodem její existence je povzbudit evropskou produkci potravin po druhé světové válce. Bezvadné. Bez toho by nám 69 let po válce asi hrozily hladomory. Nic proti českým zemědělcům, tohle vzniklo daleko od nich.

Co dál? V rozpočtovém období, které skončilo loni, měla více než 34 miliardy dostat ministerstva. Na co? Třeba na „Efektivní vnitřní kontrolu v resortu ministerstva obrany“ nebo na „Publikace o fondech EU“.

Pak je tu velký blok dotací soukromým firmám. Krásné jsou stovky dotací v řádech miliónů i desítek miliónů korun hotelům na zvětšování jejich kapacity, relaxačního vybavení, golfová hřiště a podobně. Do stejné skupiny patří dotace velkým i malým pivovarům, skupině ČEZ, mladoboleslavské Škodě a tak dále a tak dále. Nic proti těm hotelům a firmám. Kdyby fondy nečerpaly, mohli by je převálcovat konkurenti, kteří by čerpali. Taková je strategie unijní politiky.

Ano, ano, máme tu cyklostezky a stezky pro in-line bruslení. To je fajn. Zaplať pánbůh, že aspoň část peněz, které do Bruselu pošleme, se použije k něčemu užitečnému. Jinak těch dotací jde do Česka a vůbec do celé Unie až moc. Jak říká profesor Milan Zelený, Evropa se sice zabývá podporou podnikání, ale nezabývá se podnikáním.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru