Fico a Sobotka

Fico a Sobotka Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Registrační pokladny – nový bič na živnostníky

Novopečený premiér Bohuslav Sobotka se vydal za inspirací k našim sousedům k premiérovi Robertu Ficovi. Po slovenském vzoru chce v České republice zavést takzvané fiskální registrační pokladny. Každého našeho živnostníka to může stát přes deset tisíc korun.

Slovensko před časem zavedlo pro obchodníky povinnost pořídit si registrační pokladny s fiskální pamětí, která má evidovat všechny tržby, aniž by do ní mohl podnikatel zasáhnout. Cílem bylo omezit daňové úniky. Výjimku z registračních pokladen mají jen prodejci novin, státní pošta, prodejní automaty a horské chaty. Na výběr daní ale fiskální pokladna nemá velký vliv. Když podnikatel přijme platbu a nezaeviduje ji, stále na to vláda těžko přijde. Podnikatelé nacházejí nové a nové triky, jak systém obejít a vláda proto musí každý rok zákon o registračních pokladnách měnit a zavádět neustále nová tvrdší opatření.

Slovenský deník SME dokonce vyjmenoval osm způsobů, jak systém ošidit. Jedním z nich je např. sesbírání dokladů, které zákazníci nechají u kasy a jejich následné stornování. Podle slovenských médií má až pětina pokladen upravený software, který umožňuje neoprávněný zásah ze strany podnikatele. Motivace zatajit tržbu před fiskální pokladnou je veliká, podnikatel ušetří nejen na DPH, ale i na dani z příjmu i na pojistném.

Ekonom Lukáš Kovanda k tomu uvádí: „Myšlenka elektronických registračních pokladen je jen dalším z projevů přesvědčení, že když se někdo dopouští levoty, stačí nad něj postavit hlídače (úředníka vyhodnocujícího záznam z registrační pokladny) a s levotou je šmitec. Odkud se ale bere víra, že hlídač sám je imunní vůči sklonům ke korupčnímu či jinak nezákonnému jednání? Jakákoli dodatečná kontrola či dodatečně založený kontrolní aparát či úřad značí též otevření dodatečného potenciálního korupčního kanálu.“

Co tedy naše živnostníky čeká, pokud naše vláda zavede to samé jako na Slovensku? Výdaje a pokuty. Jedna fiskální pokladna stojí asi 10 tisíc korun. To může být pro mnoho drobných živnostníků likvidační. V České republice bude potřeba asi půl milionu nových pokladen, takže za ně celkově vydáme asi pět miliard korun.

Pokuty za špatně zaevidovanou platbu jsou na Slovensku kolem 3000 eur. To by v přepočtu na koruny znamenalo u nás téměř sto tisíc.

Registrační pokladny úniky z daní ale nejspíš nesníží. Dokud budou daně takhle vysoké, živnostníkům se prodej bez dokladu vyplatí a to ať jde o prodej zmrzliny nebo o opravu auta.