Ivo Ištván

Ivo Ištván Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Justiční mafie aneb Za vším hledej Šlachtu s Ištvanem

Destrukce právního státu a demontáž parlamentní demokracie, kterou spustil útvar organizovaného zločinu s olomouckými prokurátory loni v červnu zásahem na úřadu vlády, pokračuje. Na jídelní lístek tohoto molocha se dostala zatím největší „ryba“ - bývalý premiér Petr Nečas.

Ne že by na tom bylo něco překvapivého. To, že nakonec uvízne v síti i on, se dalo předpokládat již v době zásahu, a dokonce už, už viselo jeho obvinění na vlásku. Není příliš jasné, proč nakonec nebyl obviněn i on, když bylo jasné, že v Ištvanově „odvážné právní konstrukci“ stojí Nečasovo jméno na druhé straně pomyslné smolné knihy korupce. Spínač vlastně pod sebou sepnul přesně na den o rok dříve, když ve sněmovně, v diskusi nad vydáním vlasty Parkanové prohlásil, že o vládě tu nebude rozhodovat parta policejních plukovníků a podplukovníků. A jak vidno, tento výrok mu policejní junta nechala sníst i s navijákem. Nečas ve svém exkluzivním vyjádření pro Reflex.cz tvrdí, že policie nemá žádná nová zjištění a pouze se mstí a snaží se zakrýt neadekvátní kroky, které vedly k pádu vlády. To dává logiku, protože kdyby existovaly podobné důkazy už tehdy, měl být obviněn už spolu s třemi bývalými poslanci ODS. Více jak půl roku ale orgánům trvalo, než se tak stalo, a to ve chvíli, kdy trestní stíhání Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra bylo již dávno pravomocně zastaveno. Pokud z obvinění plyne, že je kriminalizováno i jednání kongresu ODS v listopadu 2012 a s ním spojené politické vyjednávání, tak jde skutečně o bezprecedentní útok na ústavní systém naší země.

Opět lze použít paralelu do roka a do dne, kdy byl spuštěn policejně prokurátorský puč, jenž smetl demokraticky zvolenou vládu, ode dne, kdy Nečas hřímal proti plukovnické bandě. Jsou tomu jenom tři týdny, kdy podal trestní oznámení na Šlachtu kvůli videozáznamu ze zatýkání jeho manželky, a vzápětí potom, co vyšlo najevo, že se touto Šlachtovou prasárnou zaobírá i Úřad na ochranu osobních údajů. Opět tak zde zahrála svou roli obyčejná lidská mstivost. Daleko důležitější je ale jiná věc v celém načasování Nečasova obvinění. Tou je vyhláška bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové. V krátkosti řečeno – doposud platilo, že pokud bylo trestní řízení vedeno ve společné věci na vrchních státních zastupitelstvích, tak pokud z toho byly později vyloučeny nesouvisející věci, musely být delegovány na okresní státní zastupitelství. Na VSZ v Olomouci panovala panická hrůza z toho, že bláboly, které tam již od loňského června smolí, by dostali do ruky normální státní zástupci, kteří by je smetli ze stolu. Po zásahu bývalé ministryně spravedlnosti ve zmíněné vyhlášce ale mohou tyto věci v Olomouci recyklovat donekonečna, a dál nabalovat fantasmagorická obvinění až do aleluja.

Marie Benešová proslula svým výrokem o justiční mafii, která ze zákulisí ovlivňuje citlivé trestní kauzy. Jestliže její motivaci k vydání vyhlášky, která je mimochodem ve zřejmém rozporu s ústavou, byla likvidace politické konkurence, tak hlavou oné pomyslné justiční mafie je ona. Spolu se svými kumpány, Šlachtou počínaje, a Ištvanem konče.