Viliam Buchert, Marek Stoniš

Viliam Buchert, Marek Stoniš Zdroj: Pavel Hofman

Český biatlonový zázrak: Z údajné podivnosti je velká krásná show

Dívá se na to skutečně skvěle. Na co? Na české biatlonisty a biatlonistky na hrách v Soči. V neděli a pondělí získali dvě medaile (věřme, že další je čekají) a je zřejmé, že jsou ozdobou našeho olympijského týmu. Přitom mnozí lidé považovali běh lesem s puškou na zádech za jakousi podivnost.

Podle měření televizí je ale biatlon jedním z nejatraktivnějších sportů ve všech zemích, kde se mu daří. Jistě, ve Španělsku budou vždy důležitější fotbalisté z Realu Madrid a FC Barcelony. Ale například v Německu se z tohoto zimního sportu stala léta trvající show, která přitahuje diváky, sponzory i mladé lidi, kteří se mu věnují. Ano, dá se v něm v současnosti i dobře vydělat. Něco podobného se teď děje i v Česku.

Jedna z nejkrásnějších biatlonistek světa, Gabriela Soukalová, získala loni svými skvělými výkony podle odhadů kolem pěti milionů korun. A společně s Ondřejem Moravcem (v pondělí získal v Soči stříbrnou medaili) dokonce pro tento rok „vyšoupli“ herce Boleslava Polívku z marketingové kampaně potravinářská skupiny Hamé a stali se hlavními tvářemi této firmy v reklamě.

Biatlon v Novém Městě na Moravě 2020: jaký je program a kde koupit lístky >>>

Důvod je jednoduchý - biatlon patří u nás v posledních dvou letech po hokeji a fotbale k nejsledovanějším sportům v televizi. Objevují se proto noví sponzoři a velmi úspěšné a hojně navštěvované bylo v loňském roce mistrovství světa pořádané v Novém Městě na Moravě.

Ještě si ale musíme odpovědět na otázku, proč jsou Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Veronika Vítková či Michal Šlesingr, tak populární a úspěšní. Jsou za tím léta nesmírné dřiny a odříkání, kus potřebného talentu, dobří trenéři, ale i jistota, že to konečně i u nás někoho zajímá. Pak jde samozřejmě všechno snáz. Navíc se na to skutečně dobře dívá. Zejména v Soči. Máte jistotu, že to, co je nám nabízeno, je dlouhodobá kvalita, i když občas se nedaří. Hnutí ANO mělo ve volbách heslo, že „bude líp“. V případě českého biatlonu už líp je.