Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Začíná výměna členů ČNB. Stane se Zemanův odborník Rusnok i guvernérem?

Už dlouho bylo jasné, že konec v čele úřednické vlády, neznamená pro Jiřího Rusnoka odchod do propadliště dějin. Prezident Miloš Zeman dlouho avizoval, že právě Rusnoka jmenuje při nejbližší příležitosti do bankovní rady České národní banky.

V říjnu se o možné změně kolegia vyjádřil v rozhovoru pro Reflexu i guvernér Miroslav Singer. „O ČNB se ví, že navzdory tomu, že je schopna komunikovat individuální názory členů bankovní rady, tak na veřejnosti se ti lidé respektují a snaží se komunikaci hodně slaďovat a generovat jednotné vyznění, přestože mají různé názory na to, co se teď musí udělat. Pokud přijde Jiří Rusnok, jak naznačuje prezident, tak si myslím, že na této jasné kvalitě nebude chtít nic měnit,“ řekl Reflexu v říjnovém rozhovoru současný guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Ze dvou důvodů je Rusnokův nástup symbolickou výměnou Klausových lidí za Zemanovy.

Zaprvé je docela pravděpodobné, že právě Rusnok Singera nahradí v pozici nejvyšší. Rusnok je totiž asi jediným žijícím českým ekonomem, jehož odborné schopnosti Zeman opěvuje. Ovšem Singerův mandát končí až v létě za dva roky.

Zadruhé je symbolické i to, že Rusnok nahradí zrovna Evu Zamrazilovou. Právě ta má zřejmě mezi současnými centrálními bankéři svými názory nejblíž k exprezidentu Klausovi. Ostatně ve stále ještě probírané listopadové intervenci centrální banky, která poslala kurz koruny ke slabším hodnotám, byla Zamrazilová nejvýraznějším odpůrcem intervence, která tehdy prošla o jediný hlas. Naopak Rusnok intervenci ještě jako premiér hájil.

Kdo je Jiří Rusnok

Vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE, v roce 1984 nastoupil do Státní plánovací komise, později na federální ministerstvo pro strategické plánování

1992 – 1998 ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů
1998 – 2010 člen ČSSD
2001 – 2002 ministr financí
2002 – 2003 poslanec a ministr průmyslu a obchodu
2003 – 2013 ING (postupně poradce Výkonné rady ING pro ČR a SR, členem dozorčí rady ING Penzijní fond, předseda představenstva)
2005 – 2012 Prezident asociace penzijních fondů
2013 – 2014 premiér úřednické vlády

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru