Fabrizio Saccomanni

Fabrizio Saccomanni Zdroj: REU

ANDREA HOLOPOVÁ: Itálie chystá rozsáhlou privatizaci, bojí se státního bankrotu

Italští politici oznámili na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu plán privatizace státních podniků. Vláda tak chce získat až deset miliard eur na snížení státního dluhu, jehož narůstání by mohlo vést ke státnímu bankrotu.

Ministr hospodářství představil záměr, podle kterého chce italská vláda v letošním a příštím roce získat privatizací státních podílů až deset miliard eur (275 miliard korun).

Kabinet hodlá privatizovat státní poštu, benzínovou společnost ENI a společnost zajišťující řízení letového provozu. Podle plánů státní firmy nabídnou své akcie veřejnosti přes burzu. Podle italského zákona půjdou všechny příjmy z privatizace na splátky státního dluhu. Země na Apeninském poloostrově má přitom jeden z nejvyšších dluhů v Evropské unii. Státní dluh činí dva tisíce miliard eur (55 bilionů korun).

Itálie byla v roce 2011 na pokraji státního bankrotu. Úroky ze státního dluhu se tehdy vyšplhaly až na sedm procent a hrozilo, že je nebude schopna splácet, nikdo ji už nepůjčí a stát tak zbankrotuje.

Pro srovnání, dluh České republiky narůstá rychlostí přes sto miliard korun ročně a dosahuje tisíc osm set miliard korun. Příklad Itálie ukazuje, že zadlužená země nemusí skončit státním bankrotem jako Řecko.