Václav Šlajs

Václav Šlajs Zdroj: profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Čest práci, soudruzi!

Přijde babička na úřad k hlavnímu šéfovi. Jedva za sebou zavře dveře, hned zahlaholí: Čest práci, soudruhu! „Co blbnete, matko? To už je dávno pryč!“ „Ale Vy nejste pryč, soudruhu!“ Vtip, který byl už zhruba před více jak dvaceti lety fousatý, asi tak jako fóry o lordech. Dnes se stává opět aktuálním. Volba soudruha přítele Václava Šlajse je dalším příkladem toho, jak se různé lidské kreatury, pelešící se s minulým režimem, dostávají opět do vrcholných funkcí. Kde jsou ty doby, kdy je plná Letenská pláň v mrazivých dnech listopadu 1989 posílala na smetiště dějin.

Předloni se stal první člen KSČM hejtmanem na Ústecku a bývalý pohraničník krajským radním za KSČM na Karlovarsku. Ale nedosti na tom. Ještě před jmenováním Bohuslava Sobotky premiérem jsme měli z pěti nejvyšších ústavních činitelů čtyři bývalé bolševiky. Prezident republiky, šéf Senátu, Ústavního soudu a konečně kandidát na členství ve straně ve funkci premiéra. Něco, co by soudného člověka ještě před rokem, dvěma nenapadlo, že vůbec může nastat. Předsedou téměř vítězné partaje a ministrem financí se stal evidovaný spolupracovník StB a další z předlistopadových komunistů, a dokonce člen kolaborantského Svazu československo-sovětského přátelství.

Soudruh RSDR – (z rozhodnutí strany doktor), tedy absolvent vokovické Sorbonny Šlajs, laťku předlistopadových výtečníků posunul zase o něco níž. Pomalu to vypadá, jako kdyby někdo v zákulisí zkoušel, co společnost ještě skousne. Asi tak jako s tou pomalu se ohřívající žábou v hrnci. Tvrdí sice, že nebyl politrukem, ale pouze šéfem útvarové organizace KSČ. Jen se staral o to, aby ten kilometr při prověrkách uběhli soudruzi o vteřinku rychleji než ti bezpartijní, a aby tolik nechlastali a neběhali za ženskými. Něco jako psychoanalytik a feldkurát v jedné osobě. Jenže každý, kdo byl na vojně, ví, že to byla smečka tří nejnebezpečnějších lidí. Politruk, šéf kontrášů a předseda partaje. Jestliže první z obou byli óbrsvině, ten třetí byl přece jenom menší… To je skutečně ČSSD tak personálně vyčpělá, že nemá občanům do veřejných funkcí koho nabídnout, je jí to prostě fuk, anebo je to ta skutečná, autentická ČSSD?

Facka je to především pro ty slušné Plzeňáky, jimž se ještě dokáže ze Šlajse zvednout žaludek, kteří proti bolševikům pozvedli ruku po měnové reformě, a jejichž revoltu utopili Šlajsové v krvi. Za necelé čtyři měsíce budou v Plzni oslavovat osvobození americkou armádou. Veterány, kteří za nás riskovali život při osvobozování od nacismu, tam bude vítat ten, na jehož bedrech spočívala politická a odborná připravenost zlikvidovat USA v armageddonu III. světové války. Budou tam i naši veteráni, včetně těch, které zločinci ve stejné funkci jakou zastával Šlajs, vyhazovali z armády, zavírali, vraždili. Vyrovnání s minulostí po česku? Děsím se toho, až příště pojedu do rodného kraje, a někde před Rokycany mne bude opět vítat ten prokletý billboard – Západočeský kraj, pevná hráz socialismu a míru.