Skořicoví šneci

Skořicoví šneci Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Další nesmysl EU - zakázala dánské skořicové šneky. Skončí i český trdelník?

Tradiční dánské pečivo - skořicoví šneci – jsou ohroženým druhem. Podle Evropské unie musí z trhu pryč. Obsahují totiž příliš mnoho skořice, která podle Evropské komise ve větším množství lidskému tělu škodí. Skončí i tradiční český trdelník?

Úřady povolily dočasnou výjimku na prodej skořicových šneků do února. Oznámení vyvolalo mezi Dány velkou nevoli a o kauze psala světová média. „Je to konec tradičních skořicových šneků, jak je známe,“ uvedl šéf dánské asociace pekařů Hardy Christensen. Dánové budou muset objem skořice ve výrobku omezit. Nařízení EU číslo 1334/2008 reguluje obsah kumarinu, látky obsažené ve skořici, v potravinářských výrobcích.

Nařízení jeho objem v jídle limituje množstvím 15 miligramů na kilo potraviny, případně 50 miligramy u výrobků, které získají status tradičního sezónního výrobku. Švédská verze „kanelbullar“ má výjimku jako tradiční sezónní potravina a na rozdíl od dánských se tak na ni vztahuje vyšší limit 50 miligramů a může na trhu zůstat.

Podle studie britské agentury pro potravinovou bezpečnost je běžný objem skořice v lidské potravě hluboko pod limity, které by škodily zdraví. Místopředseda euroskeptici britské strany UKIP Paul Nuttall to komentoval tak, že aby si člověk uškodil skořicí, musel by šneků sníst tolik, že by dřív zemřel na obezitu.

Skořice je hojně využívaná i v České republice, populární je například tradiční trdelník. Je otázkou, jestli evropské nařízení dopadne někdy i na tento výrobek.