Policejní prezidenti

Policejní prezidenti Zdroj: Profimedia.cz / ČTK

JAN JANDOUREK: Máme o policejního prezidenta víc. A někdo má asi taky o kolečko víc

Plán se stabilizací policie a uklidněním ministrovi kupodivu nějak nevyšel. Nástupci zřejmě přenechá dost horký brambor.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se rozhodl, že do služebního poměru vrátí Petra Lessyho, a to dokonce jako policejního prezidenta. Problém je v tom, že funkce je obsazena. Dostali jsme se trochu do situace jako ve středověku, kdy byli dva papežové a každému je jasné, že je to o jednoho papeže víc, než je třeba. V tomto případě o jednoho policejního prezidenta více, než je zapotřebí.

Martin Pecina se domnívá, že soudy Lessyho osvobodily, ale to nemá se skutečností mnoho společného. Soudy konstatovaly, že bývalý prezident Lessy byl za pomluvu už dost potrestán předchozím ministrem vnitra Janem Kubicem. Pecina se odvolává na nepravomocný rozsudek obvodního pražského soudu, jenže ten byl jednak zrušen jednak potom vyšším soudem prohlášen za nezákonný. Kromě toho Petr Lessy a ministr Pecina zacházejí s tímto rozsudkem, jako by byl osvobozující a právoplatný. Jenže Lessy se proti němu sám odvolal.

Ministr vnitra měl předně zjistit, jestli bývalý prezident své podřízené opravdu pomlouval a pokoušel se je v médiích diskreditovat. Na to se Pecina vykašlal a dosadil Lessyho zpět. Teď došlo k bizarní situaci. Dosavadní prezident Martin Červíček odstupovat nechce a nelze se mu divit, protože policejní prezident nemůže jít proti zákonu. Teď bude muset ministr Pecina vyhlásit správní řízení a pak se podle jeho rozhodnutí uvidí, kdo má být skutečně policejním prezidentem. Kdyby Červíček vyhrál, zůstane ve funkci, jestli ne odvolá se možná ke správnímu soudu. Tam nejspíš vyhraje. Následky pro policii České republiky budou ovšem nejspíš v každém případě nedozírné. Plán se stabilizací policie a uklidněním ministrovi kupodivu nějak nevyšel.

Z celé situace si už legraci dělá na neviditelném psu Ondřej Neff, který říká, že v tomto případě je možné se inspirovat u slavné knihy Tři mušketýři. V rámci zefektivnění policejní služby by se policie dala rozdělit na dvě, Lessyho by měla modré uniformy a Červíčkova černé. Bylo by to, jako když spolu bojovali kardinálova garda a sbor královských mušketýrů. Na Letenské pláni za ministerstvem vnitra by se tak mohli příslušníci obou policií chodit vzájemně fackovat.

Pecina by mohl vyřešit situaci šalamounsky, nechat policejní prezidenty dva, jednoho na trvalé dovolené třeba až nadosmrti. Z hlediska daňového poplatníka pokud možno raději neplacené.