Hašek, Zeman

Hašek, Zeman Zdroj: Jiří Salik Sláma / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Porazit nějakého Haška je málo. Nepřítelem je Zeman

Komentátoři se asi shodnou na tom, že v ČSSD bude chvíli klid. Jen do té doby, než Hašek a spol. pookřejí a počkají si na novou šanci. Paměť lidu je krátká.

Bohuslav Sobotka teď nemůže jednat jinak, než jedná. Těžko mu poradit nějaký jiný postup, než který zvolil. Všechny ostatní by byly špatné.

Někteří komentátoři se teď v teple redakcí vyžívají v tom, že poukazují na to, že Sobotka taky není žádný světec. No jistě, za Paroubka kýval ze všech sil, z náhrad si opatřil bydlení, stát jako ministr zadlužil, víme své. O to ale celkem nejde. Jsou prostě situace, kdy se – přes všechny intelektuální jemnosti – musí říci ano, nebo ne. V tomto případě bylo nejspíš třeba se postavit na chvíli za Sobotku a to se týkalo i lidí, kteří by ho v žádném případě normálně nevolili. Je to jen otázka pragmatismu. Stalina – když to hodně přeženu, ale schválně – taky nikdo ze Západu nemiloval. Islamisty, když vpadli sověti do Afghánistánu, taky nikdo nemiloval. Ale jaký lepší výběr spojenců máte, než vám situace v danou chvíli nabízí? Ulhaný Hašek, zjevná loutka Hradu, je samozřejmě zcela nepřijatelný. Nejen jako premiér, on je nepřijatelný i jako politik lokální úrovně.

Je pozoruhodné, jak z toho zatím vyvázl Miloš Zeman, který má tak šikovného psa, že v kritické chvíli, kdy by bylo třeba se k věci vyslovit, pejsek shrnul koberec a pán zakolísal a vrazil kolenem do zdi. To všechno je možné, jenže když se páníček psa vzpamatoval, nezmohl se na nic hlubšího, než že tajení lánské schůzky bylo komické. Hašek a spol. teď začínají mluvit o honu na čarodějnice. Na to je potřeba pořád bez únavy opakovat: „Tak lhali jste, nebo ne?“

Ale ta hlavní zápletka je, že v pozadí je Zeman. Zeman, kterému lhaní a výmluvy v minulosti vždycky prošly. Ten se pokusí najit nové cesty, jak ČSSD ovládnout a Sobotku zničit. Přece se nebude několik let na Hradě nudit jako nějaký kladeč věnců.

Možná jsou tyhle haškovské figury už příliš zkompromitované. Nevadí. On se někdo najde. V každém případě by bylo dobré, kdyby nového vrtošivého a pomstychtivého staříka na Hradě někdo vykázal do příslušných mezí.