Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: ČNB srazila korunu. Zaplatíme za to všichni. A ne málo

Jestliže máte plat zhruba 26 000 korun od čtvrtka večer – po intervenci ČNB – berete skoro o 1000 korun méně než ještě tentýž den ráno. Tedy například ve srovnání se stejně placeným slovenským kolegou, který výplatu dostává v eurech.

Bankovní rada České národní banky se totiž právě ve čtvrtek po více než deseti letech rozhodla zahájit devizové intervence s cílem oslabit korunu. Kurz koruny chce banka pomocí intervencí držet poblíž hladiny 27 korun za euro. A to prý dlouho.

Bezprostředně po oznámení intervencí česká měna oslabila na 26,63 korun za euro, přičemž dopoledne přešlapovala okolo 25,80 Kč/EUR. Koruna je tak nejslabší od června 2009.

S čím můžeme nyní před Vánocemi počítat? Do týdne se zdraží benzín a nafta, pak velmi rychle elektronika a potraviny z dovozu. A nakonec prakticky všechno zboží (dokonce i to vyrobené v tuzemsku). Obyvatelé České republiky zchudnou.

A kdo zbohatne? Opatření pomůže firmám, které vyrábí na export, ale zdaleka ne tolik, jak by se na první pohled zdálo. Mnohé z nich totiž musí dovážet součástky ze zahraničí, a ty se také zdraží, navíc část zisků pohltí výdaje za zvýšené ceny benzínu a většiny dalších energetických vstupů. Slabá koruna také pomůže firmám, které vyrábějí pro domácí trh, ale mají potíže se zahraniční konkurencí. Zboží z dovozu se totiž zdraží.

Nikdo samozřejmě nemůže navíc odhadnout, na kolik nás tyto intervence ČNB v konečném důsledku přijdou. Česká národní banka tak v podstatě učinila politické rozhodnutí, které má za úkol vytáhnout z většiny obyvatel peníze a předat je do rukou (spřátelených?) firem.

Je dobře, že nemáme euro?

Tentokrát jsou z postupu národní banky rozpačití i bankovní odborníci. Podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka díky výsledkům obchodní bilance nebylo nutné intervence provádět. Jeho kolega z ČSOB Petr Dufek také tvrdí, že záměr zvýšit inflaci v Česku není správný. „V době, kdy se domácí poptávka – spotřeba ani investice – ještě nestačila ani pořádně nadechnout, bude muset (kvůli intervenci České národní banky) čelit vyšším cenám dováženého zboží,“ řekl k tomu pro server Novinky.cz.

S umělým srážením hodnoty české měny nesouhlasí ani bývalý prezident Klaus, který přitom členy bankovní rady osobně jmenoval. Považuje zahájení devizové intervence ze strany ČNB za chybné a riskantní. Současná ekonomická a měnová situace je podle Klause nejasná, a proto by bylo lepší, aby centrální banka tuto nejistotu svou politikou nezvyšovala.

Bez ohledu na to, kdo z odborníků nebo politiků souhlasí a kdo ne, Česká národní banka nám svým opatřením zmenšila reálnou hodnotu našich úspor o čtyři procenta během několika hodin. To podle logiky musí snížit domácí spotřebu a zase zabrzdit, nebo úplně oddálit vznikající ekonomické oživení. Námitka, že to (možná) pomůže některým domácím podnikům, autora tohoto textu mnoho neuspokojuje.

A na závěr: Je opravdu takové štěstí, že nemáme euro? Jsou naše vládnoucí elity vážně tak kvalitní, že dokážou využít samostatnou měnu ku prospěchu obyvatel Česka?