Jiří Rusnok: „Shoda na důchodové reformě byla nalezena v několika málo zemích, to jsou skutečně výjimečné ostrovy pozitivní deviace.“

Jiří Rusnok: „Shoda na důchodové reformě byla nalezena v několika málo zemích, to jsou skutečně výjimečné ostrovy pozitivní deviace.“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

VILIAM BUCHERT: Je čas, aby premiér Rusnok vyměnil některé ministry

Jiří Rusnok se po volbách těšil na novou vládu, aby on sám mohl ukončit své působení ve Strakově akademii. Ale vyjednávání o nové vládě mohou být ještě hodně dlouhá a mohou přinést nejrůznější řešení. Proto se hovoří i o tom, že premiér by mohl ještě vyměnit některé ministry.

Největší výhrady se v posledních měsících snášely na hlavu ministra dopravy Zdeňka Žáka. V jeho případě nejde pouze o čistky na některých úřadech a v jemu podřízených firmách, ty nijak zvlášť nevadí ani předsedovi vlády. Největším problémem pro Žáka je výsledek ve volbách a především jeho osobní prezentace v předvolební kampani. Část Zemanovců právě jemu přičítá volební neúspěch, protože v kampani působil strašně nabubřele a podle všeho odradil mnohé potenciální voliče prezidentské strany. Ani hlava státu nepovažuje kampaň Zemanovců za zdařilou.

Podle zákulisních informací by působení ve vládě nejraději už ukončil i ministr vnitra Martin Pecina, který velmi toužil stát se poslancem a politika ho pořád láká a baví. Když se mu to nepodařilo, ztratil údajně zájem dál působit na tak exponovaném místě a chtěl by se vrátit ke své práci do Vítkovic.

Rusnok před časem uvažoval i o výměně ministra kultury Jiřího Balvína (po nezdařilém odvolání a následném návratu ředitele Národního divadla), ale tehdy mu to přišlo ještě příliš brzy po ustavení vlády.

Jiří Rusnok teď vyčkává, jak budou vypadat jednání o nové vládě, pokud by se ukázalo, že vše může trvat dlouho, mohl by k výměně některých ministrů přistoupit. Jak ukázaly volby, kabinet totiž vůbec není tak populární, jak naznačily některé předchozí průzkumy. Jen lidem vadí daleko méně, jak skandály sužovaná a pořád se rozpadající Nečasova sestava.